Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 БАР с проблеми във Франция

БАР с проблеми във Франция

40
0

Екипът на БАР преживя изключително първи два дни на пистата Маникур. Късно снощи в бокса на отбора пристигна френска полиция, за да конфискува болидите на тима. Причината са претенциите на Partnership Production Group International (PPGI) и Франс Корбей за дължима от страна на БАР $3,2 млн. комисионна.
Историята всъщност започва още през 1998 г., когато Франс Корбей – канадска продуцентска фирма – води преговори от името на PPGI за сключване на сделка с Бърни Еклестън за придобиване на телевизионни права за Формула 1 в Азия. Като допълнение към споразумението PPGI се съгласява да спонсорира БАР и уговаря петгодишен контракт с Телеглоуб.
Контрактът е сключен през януари 1999 г., а Телеглоуб става вторият основен спонсор на БАР. Сделката е на стойност $12 млн. на година, а комисионната на Корбей е около $3,2 млн.
Няколко седмици преди Гран при на Монако от Корбей опитаха чрез съда да конфискуват оборудване на БАР. В Монте Карло поискаха повече доказателства и седмица преди надпреварата те бяха представени на съда. Вследствие на това на Корбей бе дадено разрешение за конфискация. От БАР обаче отказаха да предадат колите си.
Вече във Франция властите пак дадоха разрешение за взимане на колите. Тази сутрин в съда в Невер от БАР обжалваха и спечелиха, но изпуснаха цялата свободна тренировка. Автомобилите на Жак Вилньов и Дженсън Бътън все пак бяха върнати за първата квалификация. Делото на Корбей и PPGI срещу БАР ще се гледа най-рано през октомври в Монако.