Начало Formula E News Бърд ще продължи кариерата си в Макларън

Бърд ще продължи кариерата си в Макларън

193
0
Сам Бърд
Сам Бърд, снимка Формула Е

Сам Бърд ще продължи кариерата си в Макларън. Британецът остава част от Формула Е и се присъединява към базирания в Уокинг отбор. Бърд ще си партнира със своя сънародник Джейк Хюз.

Бърд е един от най-опитните пилоти във Формула Е. Британецът участва във всичките девет сезона на световния електрически шампионат с едноместни болиди. Бърд караше за отборите на Върджин Рейсинг, Енвижън Рейсинг и Ягуар.

Бърд има 112 старта във Формула Е, в който е записал 11 победи и 26 подиума. Най-доброто му крайно класиране е трето място през сезон 2017-18. Последният успех на Бърд бе по улиците на Ню Йорк през 2021 г.

През последните две кампании формата на Бърд започна доста да спада. Британецът записа едва четири подиума и изоставаше доста сериозно спрямо Мич Еванс. В крайна сметка той се раздели с тима на Ягуар Рейсинг и бе заменен от Ник Касиди.

Веднага след края на сезона се появиха спекулации, че Бърд ще премине в Макларън. Днес британският отбор потвърди неговото привличане. 36-годишният състезател заема мястото на Рене Раст, който напусна Формула Е.

„Изключително съм развълнуван да започна работа с отбора на Макларън във Формула Е. Да станеш част от отбор с толкова голямо наследство и престиж, какъвто е Макларън, е специално усещане“, сподели Бърд.

„Наясно сме, че има какво да направим преди сезон 10, за да сме сигурни, че ще стигнем там, където искаме. Разбира се, целта ни е да сме в челото на Формула Е.  Чувствам се страхотно да бъда част от отбора и нямам търпение да започна подготовката за сезона. Изключително мотивиран съм и се стремя да постигна успех с отбора в сезон №10.“

Макларън се присъедини към Формула Е в началото на сезон 2022-23. Тимът от Уокинг наследи овакантеното място от Мерцедес. Макларън преживя трудна първа кампания във Формула Е и спечели само един подиум. В крайна сметка британците заеха осмото място в класирането при отборите

„За мен е удоволствие да приветствам Сам в семейството на Макларън Рейсинг“, каза Зак Браун.

„По време на престоя си във Формула Е Сам доказа, че е впечатляващ талант. Ние сме нетърпеливи да използваме неговия опит и знания, за да помогнем на отбора във Формула Е да постигне още по-големи успехи през сезон №10. Заедно с Джейк съм убеден, че имаме една от най-силните пилотски двойки в решетката на световния електрически шампионат“, добави главният изпълнителен директор на Макларън.