Начало Formula E News Бърд завърши първи в Хонконг, стюардите го разследват

Бърд завърши първи в Хонконг, стюардите го разследват

344
0
Сам Бърд
Сам Бърд, снимка: Virgin

Сам Бърд от екипа на Virgin Racing завърши първи еПри на Хонконг, 5-и кръг от Формула Е. Британецът обаче е разследван от стюардите за удар срещу Андре Лотерер от DS Techeetah. Последният водеше, но след контакт от атакуващия отзад Бърд спука гума и не завърши. Местата на подиума допълниха Едоардо Мортара от Venturi и Лукас ди Граси от Audi Sport.

На старта на влажното трасе най-бързият от квалификацията Щофел Вандоорн от HWA загуби лидерството от Оливър Роуланд (BMW Andretti). Лотерер бе 3-и, а Гари Пафет 4-и. Последният бе изпреварен бързо от Бърд. След няколко завоя Сам се справи и с Щофел. По-назад лидерът в шампионата Жером Д’Амброзио и Паскал Верлайн. и двамата от Mahindra, се удариха в допусналия грешка Фелипе Насър.

И тримата пилоти отпаднаха. А инцидента почти изцяло блокира пътя и доведе до кола за сигурност. Това обаче явно не беше достатъчно автомобилите да бъдат премахнати и състезанието беше спряно за близо 20 минути.

При рестарта Лотерер веднага задмина Вандоорн, а лидерът Роуланд загуби мощност и забави темпото. Това изведе начело Бърд, следван от Лотерер и Вандоорн. Следваха Пафет и Мортара. Роуланд изостана на 10-о място.

След още 1 обиколка Сам допусна грешка и от нея се възползва Лотерер, който поведе.

В следващите минути двамата се откъснаха пред пилот на HWA на 5 сек. Лотерер обаче не можеше да дръпне пред Бърд. Дори Сам започна да го натиска, като Бърд разполагаше с 4% повече енергия. По-назад Мортара и Ди Граси изпревариха Пафет. А Алекс Симс отпадна след грешка и удар.

21 мин преди края Лотерер допусна малка грешка и Бърд за няколко секунди излезе начело, след което обаче за следващия завой германецът беше от вътрешната страна и запази лидерството. Вандоорн пък продължи за губи темпо и бе задминат от Мортара. Малко по-късно белгиецът спря с повреда. Това доведе излизането на колата за сигурност.

След 5 мин надпреварата бе подновена, а до финала оставаха 11 мин. Първите двама бързо се откъснаха, а Мортара бе притиснат от Ди Граси. 5 минути преди финала заради спрялата кола на Роуланд отново се появи сейфтикар.

2 мин преди края на времето надпреварата бе подновена. секунди преди края при атака на Бърд той удари отзад Лотерер и това доведе спукана гума за Андре. Последния изостана логично последен, а Бърд завърши първи, следван от Мортара и Ди Граси.