Начало Moto News Бърджес: Валентино се опитва да надскочи границата на възможностите си

Бърджес: Валентино се опитва да надскочи границата на възможностите си

44
0
Валентино Роси,Джеръми Бърджес

Бившият шеф на екипа на Валентино Роси Джеръми Бърджес смята, че легендарният мотоциклетен състезател се опитва да надскочи границите на възможностите си и че неговата смята е част от този процес.

Италианецът обяви, че се разделя с дългогодишния си механик след финалната надпревара за сезона във Валенсия. Двамата работиха заедно в продължение на 14 години. Валентино бе категоричен, че не е недоволен от работата на Бърджес, но иска да промени нещо, да намери нова мотивация за следващия сезон. Твърди се, че 2014-та може да е последна състезателна година за Роси, ако изостава като темпо от Хорхе Лоренцо. Той самият сподели, че трябва да стигне следващото ниво и да вдигне скоростта. Според Бърджес обаче действията му са продиктувани от чувството на уязвимост спрямо съперниците.

Знаех, че този момент може да дойде, но не го очаквах (сега). Много елитни спортисти сменят треньора към края на кариерата си. В конкретния случай Валентино вярва, че трябва да направи голяма промяна, тъй като смята, че това може да го върне към най-високото ниво – там, където иска да бъде. Знае, че действието е рисково, но желае да опита. От тази гледна точка го разбирам, уважам решението му и се надявам всичко да се подреди. В същото време обаче вярвам, че „във вътрешния процесор” на Валентино информацията не се обработва толкова бързо, колкото преди. В Австралия наричаме това „генът за предпазване” – включва се през 30-те ти години и те кара да се чувстваш по-уязвим. Това се случва сега – Валентино се опитва да надскочи границата на възможностите си – обясни Бърджес пред френското издание GP-Inside.

Роси започна работа без него веднага след Валенсия – на тестовете, които се проведоха на пистата Рикардо Тормо след последното състезание за 2013 г. Новият шеф на екипа му – Силвано Галбусера – зае поста си. Валентино призна, че се е чувствал доста странно без Джеръми в бокса си:

Беше наистина емоционален ден, нещо различно. С Джеръми бяхме толкова време заедно, че усещането бе като за пълен рестарт. Познавам Силвано от супербайковете – тествах през 2010 г. Началото на работата ни е добро.