Начало Moto News Бърджис: 360 км/ч. с 1000-кубиков мотор в MotoGP е глупост

Бърджис: 360 км/ч. с 1000-кубиков мотор в MotoGP е глупост

200
0

Шефът на екипа на Валентино Роси – Джеръми Бърджис е убеден, че преминаването на MotoGP към 1000-кубиковите двигатели за 2012 е глупост.
Австралиецът Бърджис, най-успешният шеф на екип в историята на MotoGP вярва, че увеличаването на обема на двигателя до 1,0 л след пет сезона с 800 куб. см е грешка по отношение на максималната скорост и значението на производителите. Бърджис казва: Беше безумие да се върнем към 1000-кубиковите двигатели. На бързите писти пилотът може да загуби управление и да се хлъзне само при лек порив на вятъра при 360 км/ч.
За тези проблеми със скоростта същите коментари прави и бившият световен шампион Хорхе Лоренсо с Yamaha. Предишният рекорд за най-висока скорост в MotoGP е 349.3 км/ч. на Дани Педроса с Honda на Муджело през 2009 г.
По отношение на предизвикателствата Бърджис казва: Производителите вече разработиха мощни 1000-кубикови машини. Правилата изискват от тях да извадят повече мощност от по-малък обем на двигателя и това е причината да са в шампионата.
Бърджис предпочита в MotoGP двигателите да са 600 куб. см и каза доста остри думи за правилата, които налага Dorna. Той вярва, че Роси може да бъде конкурент на Педроса (Honda) и Андреа Довициозо (Yamaha) за подиума във втория си сезон с Ducati. Според Джеръми, за първите две места ще спорят звездата на Honda Кейси Стонър и Хорхе Лоренсо.