Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Барикело на първа позиция във Великобритания

Барикело на първа позиция във Великобритания

44
0

Рубенс Барикело (Ферари) ще стартира от полпозишън в утрешната Гран при на Великобритания. Втори остана Ярно Трули (Рено), а трети е Кими Райконен (Макларън).
Таблицата в първата свободна тренировка сутринта бе оглавена от Райконен. Хуан Пабло Монтоя обаче се оказа най-бърз в двете сесии. Колумбиецът постигна време 1:21.415 мин, следван от пилотите на Ферари Рубенс Барикело и Михаел Шумахер. Четвърти бе съотборникът му Ралф Шумахер, на 0,296 сек. Екипът на Уилямс се справи с проблемите с баланса на двамата си пилоти. Михаел Шумахер пък изхвърча от трасето, но не повреди колата.
В Макларън от своя страна се концентрираха върху работа по настройки за утрешното състезание. В Рено загубиха малко от скоростта си, след като решиха да сменят двигателите с по-старата версия в интерес на сигурността.
Тренировките минаха сравнително спокойно. Антонио Пицония изхвърча от пистата на Прайъри, а Жак Вилньов претърпя повреда на двигател.
Квалификацията започна при хубаво време, но над Силвърстоун имаше облаци. Пръв на трасето излезе Джъстин Уилсън. Веднага след него бе ред на Барикело, който вчера сбърка в последния сектор и остана без време, след като излетя в чакъла. Бразилецът постигна 1:21.209 мин.
– Мисля, че излязох в най-подходящото време на пистата – заяви след сесията пилотът на Ферари. – При толкова ранно появяване изпитваш малко по-голямо напрежение – трябва да натискаш, но не си много сигурен колко точно. Тук обаче имаме много нови части и колата ми работи чудесно, много е бърза, въпреки че Михаел има някои проблеми.
Райконен бе девети поред. Младият финландец изостана от бразилеца с 0,483 сек. Той бе изместен от втората позиция от Трули, който направи чудесна обиколка. Съотборникът на Кими Дейвид Култард загуби страшно много време – на първия сектор изоставаше с 0,359 сек, а цялата му обиколка бе с 1,602 сек по-слаба от тази на Барикело, което го нареди на 12-та позиция. Шотландецът обясни, че е отворил прекалено много Стоу и е блокирал на Клуб.
Когато дойде време на Силвърстоун да излязат пилотите на Уилямс и Михаел Шумахер на пистата вече духаше доста силно и температурите бяха паднали.
Ралф Шумахер изостана на 0,518 сек. Монтоя бърка няколко пъти, като на два пъти едва не излетя от трасето. Все пак колумбиецът удържа колата си и ще стартира утре от седма позиция.
Последен на пистата бе Михаел Шумахер. Световният шампион бе с 0,006 сек по-бърз от Барикело в първия сектор, но след това сбърка, стъпи на тревата и в крайна сметка се класира пети на стартовата решетка.
Дженсън Бътън остана без време, след като удари бордюр и счупи предното окачване на БАР-а си.