Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Барикело на полпозишън за домашната си Гран при

Барикело на полпозишън за домашната си Гран при

59
0

Рубенс Барикело (Браун Гран при) взриви трибуните на пистата Хосе Карлос Паче, спечелвайки полпозишън за домашната си Гран при на Бразилия. Пилотът, който е израснал съвсем близо до трасето, изпревари Марк Уебър (Ред Бул) и Адриан Сутил (Форс Индия) в продължилата над два часа и половина квалификация. Така надеждите на бразилеца за титлата във Формула 1 са живи, след като съотборникът му Дженсън Бътън е едва 14-и, а Себастиан Фетел (Ред Бул) – 16-и.

Отново дъждът бе в основата на бъркотията по време на тренировката за място на грида.

В началото продължаваше да вали, макар да и не толкова силно, колкото при последната свободна тренировка.

В 4-ата минута след старта Джанкарло Фисикела се завъртя и остана на пистата, блокирайки половината трасе. Сесията бе спряна, докато Ферари-то му бъде отстранено от Сена-S и започна отново 14 минути по-късно. Фисикела бе записал време за обиколка 1:40.703 мин, а след като се прибра в бокса обясни, че се е изпързалял, а антиблокиращата му система не е проработила.

Освен него първия квалификационен сегмент не прескочиха и двамата пилоти на Макларън, както и претендентът за световната титла Себастиан Фетел. Пилотът на Ред Бул направи последен опит да подобри 16-о си време в края на времето, но точно тогава дъждът се усили и той едва удържаше колата си на пистата.

Началото на втория сегмент се забави отново заради проливния валеж, като в крайна сметка стартът му бе даден около половин час по-късно. Времето всъщност не се бе оправило и продължаваше да вали дори по-силно. Броени минути по-късно Витантонио Лиуци (Форс Индия) се разби в края на старт-финалната права, което предизвика второто спиране на квалификацията. След това настана истински кошмар, тъй като всички чакаха повече от час и 40 минути решение от рейс контрола дали да бъде подновена втората част от тренировката за място на грида. Медицинският автомобил направи няколко излизания на трасето, докато най-после дъждът спря, условията на пистата се подобриха в известна степен и пилотите (с изключение на катастрофиралия Лиуци) излязоха да довършат проточилата се толкова дълго сесия.

Най-търпеливи бяха зрителите по трибуните, които стоически не мръднаха от местата си. А докато рейс контролът се чудеше да поднови ли тренировката, единият син на Рубенс Барикело направо заспа в ръцете на баба си.

След най-накрая приключилата втора част на квалификацията и Дженсън Бътън отпадна от борбата за първите 10 места на грида. Все още лидер във временното генерално класиране при пилотите, англичанинът се оплака от липса на баланс (в началото бе нестабилна предната част, накрая – задната). Той обаче така и не сложи гуми интермедия, след като на пистата се оформяше полусуха траектория, което със сигурност също оказа влияние.

В решителната битка за първите пет редици на стартовата решетка, започнала два часа и половина след началото на квалификацията, всичко премина без инциденти, като в крайна сметка Рубенс даде на толкова търпеливите (и подгизнали) фенове по трибуните истински повод за радост.