Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Барикело най-бърз в първата тренировка във Валенсия

Барикело най-бърз в първата тренировка във Валенсия

39
0

Рубенс Барикело с Браун бе най-бърз в първата тренировка по улиците на Валенсия преди неделната Гран при на Европа. Втори и трети са пилотите на Макларън Хейки Ковалайнен и Люис Хамилтън. В класирането следват лидерите в шампионата Дженсън Бътън (Браун) и Себастиан Фетел (Ред Бул).

Кими Райконен (Ферари) остана едва 10-и, а заместилият контузения Фелипе Маса Лука Бадоер бе последен, на над 3,5 сек от времето на Рубенс. Италианецът бе първият излязъл на пистата пилот днес. При температура на асфалта от 29 градуса и 25 на въздуха Михаел Шумахер го гледаше от пита, след като реши да се откаже от участие и италианецът трябваше да седне в кокпита за състезателен уикенд за първи път от 10 години насам.

Ромейн Грожан също рано излезе на трасето, искаше да трупа опит. Наследникът на Нелсън Пикет младши в Рено завъртя обаче едва 23 обиколки в сесията. След първата му серия механиците само уточниха работата на спирачките и загуби време.

Първите по-дълги серии от турове бяха традиционно на пилотите на Торо Росо Себастиен Буеми и Хайме Алгерсуари. Ярно Трули (Тойота) се завъртя в първите 30 минути пръв от всички в първите серии от по 5-6 обиколки. Тимо Глок обаче бе най-бърз с 1:44.804 мин. Малко след това Нико Розберг с Уилямс слезе до 1:44.468 мин. Накаджима бе по-бърз от него с 0,4 сек, а Фернандо Алонсо (Рено) също се завъртя, но без последствия.

За разлика от предишните студени състезания времената не се подобряваха след първата бърза обиколка с по-твърдите гуми. Нико слезе до 1:43.746, Накаджима – до 1:43.617, но най-бърз вече бе Алонсо с 1:43.413 мин, като след още един тур отиде на 1:43.345. В първите серии Кими бе 6-и, на почти секунда от Алонсо, а Бадоер – 11-ти. В бокса на Макларън още изчакваха, както бе още при Браун и Ред Бул.

Марк Уебър все пак започна активна работа в средата на времето. Движеше се осми, но с последна топобиколка поведе с 1:43.243 мин. На още мръсната писта добре стояха колите на BMW – Хайдфелд и Кубица излизаха в челото, като полякът бе втори зад Алонсо в средата на времето.

Хамилтън започна серия след изтичане на половината тренировка, като с твърдите гуми стана пети. Следващият му тур не бе по-добър заради грешка.

Бътън бе с топвреме в първи сектор още в началото на своята първа голяма серия от обиколки и веднага оглави класирането с 1:43.074 мин. След това значително намали скоростта. Фетел на свой ред започна сериозна серия, но както и Уебър му трябваха обиколки, за да достигне скорост, а в първия си тур изоставаше с над 1 сек. Скоро обаче бе втори, на 0,153 сек от Бътън, а след още обиколка – на 0,014.

Тази картина обещава интересна борба, защото веднага стана ясно, че отново Браун са отлични в работата си с гумите, но Ред Бул са в състояние също да ги загреят този път на високите температури. На пистата бе вече 33 градуса.

25 минути преди края Уебър, отново пръв от големите започна втора серия от обиколки, със същите гуми и без да подобрява времето си. Хамилтън и Ковалайнен вече заработиха активно. Не бяха бързи в първите си обиколки след излизането си от бокса, но Хейки поведе, демонстрирайки, че както се очакваше и на тази писта MP4-24 ще стои добре. Времето му бе 1:42.762. Хамилтън стана втори и след още един тур го би с 1:42.754 мин. В началото на втората си серия обаче Барикело бе най-бърз от всички и оглави таблицата с 1:42,460 мин. Бътън пък вече бе четвърти зад съотборника си и двамата пилоти на Макларън.

В последните 5 минути и трафикът стана голям и нямаше сериозни промени още повече, че повечето пилоти караха с вече ползвани гуми.