Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Барикело печели хаотична надпревара на Силвърстоун

Барикело печели хаотична надпревара на Силвърстоун

68
0

Рубенс Барикело спечели по блестящ начин днешната Гран при на Великобритания, която за малко не се превърна в трагично събитие при появата на пистата в 11-ата обиколка на човек, който протестираше все още неясно за какво. 56-годишният мъж не само не се пазеше от болидите, а се опитваше да привлече вниманието им върху плакатите, които носеше, докато те минаваха покрай него с повече от 200 км/ч!
Втори в състезанието завърши Хуан Пабло Монтоя (Уилямс), а трети е Кими Райконен (Макларън). Световният шампион Михаел Шумахер се добра доста трудно до четвъртото място.
На старта Трули и Райконен задминаха тръгналия от полпозишън Барикело. Бразилецът бе трети, следван от Ралф и Михаел Шумахер, Монтоя, Алонсо и Да Мата.
В шестата обиколка изхвърча предпазната яка от Макларън-а на Култард. Парчетата паднаха на пистата и излезе кола за сигурност, докато ги махнат. Освен Дейвид, в бокса през това време влязоха още двамата пилоти на Тойота и Ралф Фърман.
Сейфти карът се прибра в началото на 8-ия тур. Водеше Трули пред Райконен, Барикело, Ралф и Михаел Шумахер, Монтоя, Алонсо, Вилньов.
Истински ужас настъпи, когато в 11-ия тур се появи протестиращият. Първият състезател, който го видя, бе Марк Уебър. След състезанието австралиецът призна, че така и не се отърсил от шока до финала.
Колата за сигурност веднага излезе. Този момент бе използван от общо 14 пилоти за влизане в бокса и в питовете настъпи хаос. Монтоя, Алонсо и Михаел Шумахер бяха сред потърпевшите, на които се наложи да изчакат съотборниците си.
Междувременно поведе Да Мата, следван от Панис, Култард и Фърман. При рестарта в 16-ата обиколка започна истинското състезание. През последните няколко години във Формула 1 рядко са били наблюдавани толкова изпреварвания, някои от които бяха истински шедьоври. Лидерството на Да Мата така и не продължи повече от десетина обиколки.
Райконен, Барикело и Монтоя методично си проправяха път в колоната. Михаел Шумахер обаче не се справи толкова добре, оставайки твърде дълго първо зад Алонсо, а след това – зад Вилньов.
В 39-ия тур водеше Райконен, който направи по-рано втория си питстоп от Рубенс, но бе пред него. Барикело обаче бързо го настигна и след няколко опита с блестяща маневра го изпревари на влизането в Бридж. Малко по-късно Кими сбърка и изхвърча в тревата, което позволи на Монтоя да заеме втората позиция.