Начало Формула 1 Барикело подари победата на Михаел Шумахер

Барикело подари победата на Михаел Шумахер

3
0

Рубенс Барикело подари победата на съотборника си Михаел Шумахер в днешната Гран при на Австрия. Състезанието се оказа повторение на миналогодишната надпревара на А1-Ринг. Шефовете на Ферари наредиха на Барикело, който води от началото до края да пусне Шумахер. През 2001 г. обаче Рубенс отстъпи второто място, а сега подари победата.
Състезанието ще се запомни не само с безпрецедентната постъпка на хората от Ферари, но и със страхотната катастрофа на Ник Хайдфелд и Такума Сато. За щастие и двамата са добре.
От самото начало на състезанието Ферари диктуваха положението на пистата. Барикело стартира чисто и поведе. М. Шумахер успя да изпревари брат си Ралф и зае втората позиция. До 22-ата обиколка авансът на Ферари-тата пред пилота на Уилямс бе над 30 секунди.
Точно тогава се повреди болидът на Оливие Панис. Той се завъртя на старт-финалната права, а в задницата избухна пожар. Панис овладя автомобила и не се удари, но спря по средата на пистата. Излезе кола за сигурност, докато стюардите приберат БАР-а.
Тимът на Ферари веднага се възползва от възможността и двамата пилоти моментално влязоха в пита, като Михаел Шумахер дори изчака зад Барикело. При връщането си на пистата Барикело пак бе начело, а германецът – трети, зад Ралф. Минути след прибирането на колата за сигурност обаче стана катастрофата на Хайдфелд и Сато. Отново излезе сейфти кар, който се прибра в 37-ата обиколка. До този момент пилотите на Уилямс вече бяха единствените, които не бяха минали през бокса. Едва 10 тура след рестарта Ралф влезе пръв, а Монтоя – 4 обиколки след него. След излизането си от пита Хуан Пабло успя да мине пред съотборника си.
Ферари-тата направиха вторите си спирания в пита в 61-ата и 62-ата обиколка, като пак Барикело влезе пръв. И след тези питове Рубенс остана пред съотборника си. Положението остана до последните няколко метра на надпреварата.
След двата Уилямс-а, на пето място, се нареди Джанкарло Фисикела, който спечели първите точки за Джордан този сезон. Шести остана Култард. Жак Вилньов пък направи страхотно състезание, но отново не се добра до зоната с точките. Канадецът първо получи наказание, след като удари Френцен, а в последната обиколка и колата му се повреди.