Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Барикело с невероятна победа в Гран при на Европа

Барикело с невероятна победа в Гран при на Европа

48
0

Ветеранът Рубенс Барикело (Браун Гран при) спечели невероятна победа в Гран при на Европа на трасето по улиците на Валенсия в страхотна битка с Люис Хамилтън (Макларън), който остана втори. Трети завърши Кими Райконен с Ферари, зад когото се подредиха Хейки Ковалайнен (Макларън), Нико Розберг (Уилямс), Фернандо Алонсо (Рено), Дженсън Бътън (Браун Гран при) и Роберт Кубица (BMW Заубер).

Плачещият 37-годишен бразилец бе отново крайно емоционален, особено след инцидента със сънародника си Фелипе Маса в Унгария, ударен от паднала от неговия болид пружина. Той бе безкрайно щастлив с първия си успех извън Ферари след 5-годишна пауза.

Рубенс наистина изстрада победата си в днешния ден, но я постигна след като серия от отлични обиколки в най-важния момент на надпреварата. Той бе подпомогнат и от малшанса на Хамилтън, чийто механици се забавиха при втората смяна на гуми.

Състезанието премина при много горещо време и тимът на Браун отново се върна на върха след почти двумесечно прекъсване.

За шампионата съотборникът на Рубенс Дженсън Бътън взе две точки за седмо място, а този път момчетата от Ред Бул останаха без нито една. При това положение подреждането остана почти непроменено с изключение на факта, че Барикело прескочи пилотите на биковете.

Преди старта се очакваше битката да се решава отново от темпото и работата с двата най-меки модела на Бриджстоун. Тогава колите на Ред Бул бяха с твърди гуми, както и Алонсо и пилотите от Браун. Макларън потеглиха от първи ред с най-меките възможни гуми, както и BMW по-назад в колоната. Райконен също бе с меките гуми. След изгасването на светофарите поведе Хамилтън пред Хейки и Рубенс.

Със системата си KERS Кими се изстреля 4-и, зад него Фетел удържа позиция пред Нико Розберг и Алонсо, който се пребори с Бътън. Двамата пресякоха шикан и трябваше да пуснат Розберг. Лука Бадоер бе 17-ти след старта със своя KERS и след като Тимо Глок и Себастиен Буеми се удариха в началото и минаха през бокса. Италианецът бе по-бавен с над 3 сек във всяка своя обиколка.

15 тура след началото Хамилтън направи първия си питстоп и излезе след Алонсо. Обиколка по-късно в бокса спря и Хейки и Барикело поведе. Фернандо направи същото, както и Фетел в 18-и тур. Напред без стоп още бяха Барикело, Кими, Розберг и т.н. Рубенс веднага направи най-бързата обиколка в състезанието, разликата му до Хамилтън бе 15,6 сек. Той влезе за първа смяна на гуми и дозареждане в 20-а обиколка, 5 по-късно от английския пилот на Сребърните. Бразилецът спечели една позиция при този стоп, излизайки на трасето пред Ковалайнен. Авансът на Люис пред него бе 2,6 сек в 21-я тур.

След това се разигра същинската битка за победата между Хамилтън и Барикело. Малко по-лекият заради агресивната си стратегия англичанин успя да избяга най-много на 4 секунди от бразилския си съперник, но не и да се откъсне сериозно напред. Предимство с по-меките гуми спрямо малко по-твърдата смес на Барикело също нямаше. Бе все така горещо с 38 градуса на асфалта.

В средата на дистанцията Бадоер спря в пита заедно с Ромейн Грожан и обърка излизането си от бокса, заради което отнесе наказание. Освен това два пъти се въртя. Междувременно Фетел отпадна след втори пореден счупен двигател. Освен него надпреварата не завършиха Буеми и Казуки Накаджима, който спука задна лява гума на своя Уилямс.

Напред борбата между Хамилтън и Барикело продължаваше с пълна сила, като двамата си разменяха предимството в обиколките, а разликата почти не се променяше. Битката за 7-о място между Уебър и Бътън на този етап от състезанието вървеше по същия начин.

В 36-я тур настъпи развръзката, след като при втория питстоп на Хамилтън се оказа, че не всички гуми са готови и докато донесат правилните, бе загубено ценно време. С бокс от 13 секунди Люис загуби! Барикело направи своето второ спиране в 40-а обиколка и след 6,8 сек бе обратно на пистата пред англичанина. Трети с чудесна стратегия и късен бокс излезе Райконен пред сънародника си Ковалайнен.

В последните обиколки Тимо Глок направи най-бързия тур за състезанието, но Тойоти-те бяха далеч назад – той остана 14-и, веднага зад съотборника си Ярно Трули.

Това бе десета победа в кариерата на Рубенс Барикело, след която той заяви почти през сълзи, че уикендът е бил фантастичен, а той не е забравил как се печелят надпревари, въпреки че от последния му успех изминаха цели 5 години.