Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни: Американците да се разберат, но те не могат да платят

Бърни: Американците да се разберат, но те не могат да платят

34
0
Бърни Екълстоун

Организаторите на Гран при на САЩ трябва да постигнат разбирателство и да съобщят решението си какво ще правят на Бърни Екълстоун до седмицата след последния кръг за сезона в Бразилия. Това заяви самият англичанин, чието желание е да е наясно със ситуацията в Остин преди заседанието на Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА, на което трябва да бъде утвърден календарът за 2012 г. То е насрочено за 7 декември.

Не ни трябват повече приказки и срокове, за да се опитваме да свършим нещо в последния момент. Това продължи достатъчно дълго. Другата седмица сме в Бразилия, след това трябва да ми кажат какво са решили, въпреки че няма какво да се спасява. Те не могат да платят, по дяволите. Какво искате да направя? Да чакам до догодина? Да закарам колите, да проведем състезанието и да се приберем с празни ръце? Отборите искат да им се плати. Не си играем на игрички, аз лично никога не съм го правил. Опитвам се да сключа сделка с тези хора от 10 месеца, че и повече. Ако имаха парите, съм сигурен, че нямаше да е проблем – бе коментарът на Екълстоун.

Междувременно човекът, който имаше доскоро договор с Бърни – Таво Хелмунд – организира пресконференция, за да обясни своята гледна точка за ситуацията и какво се е объркало. Той е едната страна в проекта с компанията си Full Throttle Productions, а другата са хората от пистата Съркюит ъф ди Америкас.

В края на пролетта се оказа, че с партньорите ни имаме различни виждания за това как трябва да продължат нещата по проекта. Случват се такива неща, не е нужно някой да е непременно прав или да бърка. От там се породиха настоящите търкания. Но не беше нищо съществено, което да провали проекта. Простата истина е, че в момента нямаме договор с F1. Причината за това е, че многократно не изпълнихме финансовите си задължения към F1. Точно толкова просто е – заяви Хелмунд.

Твърди се, че различията, за които става дума, всъщност са предложение от страна на Хелмунд да изкупи дела на партньорите си – Съркюит ъф ди Америкас. Те не само отказали да продават, но и направили контраоферта да вземат неговата част. Той допълни, че се надява до няколко седмици да осигури сериозен спонсор за цялото начинание, но се постара да обясни, че не носи отговорност за настоящата ситуация:

– Частта с парите никога не е влизала в моята роля. Ако ги имах, нямаше да искам преди 18 месеца да се откажа от моята част от проекта!

Той обясни също така, че по принцип не е ориентиран към парите и слуховете, че е пренебрегнал сделка за близо 40 млн. долара не са верни.

10% или по-малко от тази сума да ми бяха предложили, сега щях да съм в Таити и да работя върху тена си. През последните 6-7 години работя по това и заплатата ми беше прилична само през една от тях, но се надявам да се върнем в правилния коловоз. Предложих услугите си в опит да спасим нещата, но не желая който и да било да поставя под въпрос мотивите ми – каза Хелмунд.

Името на Екълстоун често бе споменавано, но единствено, за да се подчертае колко благодарни трябва да му бъдат всички страни в ситуацията за разбирането и търпението. Хелмунд заяви, че от края на май досега заедно с партньорите му са нарушили цял куп договорки:

Той (Бърни – б.а.) изпрати безброй покани и писма, за които знаем, предложения как да оправим нещата, а ние не сторихме нищо. Трябва да спазим финансовите си задължения. Проектът е с недостатъчни средства, но това не изненадва никого. Не смятам, че има нещо срамно. Ако бюджетът ти е 150 или 200 милиона долара, а ти трябват 300 милиона, разликата е значителна. Но повтарям отново, аз не съм част от това.

От Съркюит ъф ди Америкас пък направиха кратко изявление, че са готови да отложат надпреварата за 2013 г. В него не се засягат въпросите, обсъждани от Хелмунд и засягащи най-вече финансирането.

Парите за таксата (от тях произтича на практика цялата разправия) трябваше да дойдат от бюджета на щата Тексас, но отговорните лица явно промениха мнението си в последния момент. По начало в Остин имаше настроения срещу състезанието, тъй като там има сериозни проблеми с образователната система, здравеопазването и т.н., а годишната сума за домакинство на Формула 1 възлиза на $10 млн., които изобщо не са за пренебрегване.