Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни: Платих на Грибковски, за да се успокои и да не прави...

Бърни: Платих на Грибковски, за да се успокои и да не прави глупости

34
0
Бърни Екълстоун,Герхард Грибковски

Бърни Екълстоун се яви днес пред съда в Мюнхен по делото срещу Герхард Грибковски, наричано от немската преса най-големият антикорупционен процес в страната след Втората световна война. Бившият банкер е обвинен в куп неща, сред които неплащане на данъци и измама. Англичанинът пък повтори пред съда вече обявеното преди няколко месеца основание за извършеното плащане към Грибковски: притеснение да не бъде злепоставен пред британските данъчни власти и последващи огромни финансови загуби, ако бъде подложен на разследване.

В онзи момент нямах алтернатива. Единствената алтернатива изглеждаше британските данъчни власти да отворят случай, който щеше да ми струва скъпо. Финансовият риск надхвърляше 2 милиарда паунда. Платих му (на Грибковски – б.р.), за да се успокои и да не прави глупости. Знаех, че иска да започне бизнес – обясни 81-годишният англичанин в мюнхенския съд.

Той допълни, че банкерът никога реално не го е заплашил, че ще говори с властите, но самият Бърни живеел в постоянен уплах. Непрекъснато мислел за това и не можел да си позволи да поеме какъвто и да е риск.

Екълстоун е ключов свидетел за този конкретен процес и не е обвинен в нищо от прокуратурата в Мюнхен. Преди броени дни обаче стана ясно, че властите във Великобритания може да започнат разследване на компаниите на Бърни заради съмнения, че той лично управлява семейния си тръст Бамбино – това би означавало, че трябва да плаща данъци в родината си, което не се е случвало досега. Екълстоун е убеден, че такова нещо няма да се случи.