Начало Top Moto News Бастианини спечели спринта на Силвърстоун, Баная и Маркес отпаднаха

Бастианини спечели спринта на Силвърстоун, Баная и Маркес отпаднаха

94
0
Енеа Бастианини
Енеа Бастианини, снимка Дукати

Енеа Бастианини спечели спринта на Силвърстоун. Пилотът на Дукати записа първи успех в такава надпревара от въвеждането й през 2023 г. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Междувременно световните шампиони Франческо Баная и Марк Маркес отпаднаха след катастрофи.

Силвърстоун е домакин на кръг №10 за сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на легендарната писта с дължина 5.891 км и разположена в административно графство Нортхемптъншир. Това е най-дългото трасе в календара на световния шампионат. Този уикенд отборите от MotoGP използват специални разцветки по случай 75-годишнината на шампионата

По-рано днес се проведе квалификацията на Силвърстоун. Най-добро време в нея даде миналогодишният победител в основното състезание Алейш Еспаргаро. До него на първа редица застанаха Баная и Бастианини. По-рано днес пък Алекс Ринс (Ямаха) се отказа от участието си през рейс уикенда заради болки в едната ръка.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Времето преди началото на спринтовата надпревара на Силвърстоун беше облачно, но сухо. Температурата на въздуха беше 20 градуса по Целзий, а тази на асфалта-37. За разлика от миналата година, трасето беше напълно сухо и нямаше вероятност за валежи.

Пилотите заложиха на различни гуми за днешния спринт. В последния възможен момент Марк Маркес реши да направи промяна. Испанецът смени меката предна гума на Мишлен и заложи на твърда.

Мартин имаше най-добра стартова реакция след изгасването на червените светофари. Испанецът обаче беше задминат от Еспаргаро. Трети беше Бастианини, следван от Баная, Байндър, Маркес, Акоста, Байднър и др. По-назад имаше инцидент с участието на Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати). В резултат на това бяха развети жълти флагове в първи сектор, докато стюардите започнаха да разследват случилото се.

Мартин поведе в началото на втората обиколка. Зад него се движеха Баная, Еспаргаро и Бастианини. Брад Байндър и Педро Акоста се удариха на един от завоите. Припомняме, че двамата ще бъдат съотборници догодина в заводския тим на КТМ. В резултат на това изхвърчаха парчета от двата мотора.

Бастианини се доближи до Мартин в следващите няколко обиколки. Междувременно Франческо Баная падна на четвърти завой. Пилотът на Дукати приключи участието си в спринта на Силвърстоун и подари третото място на Еспаргаро. Това също така щеше да позволи на Мартин да намали изоставането си в общото класиране.

5 обиколки преди финала Бастианини изпревари Мартин на правата Хангар и не допусна на испанеца да контраатакува. Близо зад тях се движеше Еспаргаро. Марк Маркес се движеше четвърти, следван от Байндър и Акоста. Шесткратният световен шампион допусна грешка на 16-ти завой и отпадна от борбата за челните места.

До края на спринта нямаше размествания в челото. По този начин Бастианини грабна победата, следван от Мартин и Еспаргаро. Това беше първият случай, в който италианецът печели медал от такъв тип надпревара

Следващите три места бяха за Брад Байндър (КТМ), Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Алекс Маркес от тима на Грезини Дукати. Топ 10 в спринта на Силвърстоун допълниха Джак Милър (КТМ), Маверик Винялес (Априлия), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия).