Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Беше фантастичен сезон!

Бътън: Беше фантастичен сезон!

37
0
Дженсън Бътън,снимка: Мирко Щанге

Дженсън Бътън не успя да защити титлата си във Формула 1, но въпреки това остана повече от доволен от първия си сезон като пилот на Макларън в Гран при. Световният шампион за 2009 г. обобщи годината и как се чувства след финала в Абу Даби.

– В Абу Даби загуби номер 1 на колата си, но финалът на сезона бе добър, нали?

– Наистина беше. Състезанието бе невероятно удовлетворяващо, а сезонът – фантастичен. Четвъртото място на грида, упоритото надбягване в надпреварата в челото на колоната и финалът на подиума в последния старт за годината демонстрираха няколко неща лично на мен, но показаха същото така, че като отбор притежаваме борбен дух, който ще ни помогне да работим с позитивна нагласа през зимата. Погледнато от чисто моя перспектива, беше наистина прекрасно да съм в топ 4 на квалификацията, защото това показва, че с автомобил, в който се чувствам удобно, можем да се борим. Всъщност направихме много положителна стъпка напред в това отношение по време на уикенда и това ме кара да се чувствам сериозно окуражен за 2011 г. Колата беше фантастична през цялото състезание. Взехме доста дръзки решения – като това да направя дълга първа серия, но пък то определено проработи за мен. Щеше да е прекрасно да приключа годината с още една победа, но резултатът е достатъчно добър за тима като цяло: успяхме да напаснем някои нови елементи, така че да проработят правилно и те ни помогнаха да вземем второто място при конструкторите.

– Как би обобщил първия си сезон с Макларън?

–  Беше наистина фантастична година. Все едно не съм се присъединил към отбора едва в началото на 2010-а. Накараха ме да се почувствам добре дошъл, като част тях и вече все едно съм бил с екипа от много дълго време. Двата върхови момента, разбира се, бяха двете ми победи в началото на сезона – в Австралия и Китай, но имаше и други чудесни мигове. Направих силни надпревари в Турция и Канада, докоснах се до успеха на Монца. Има много позитивни неща от тази година. Връзките с Люис [Хамилтън], с инженерите и механиците ми също се развиха великолепно. Наистина вече се чувствам като част от семейството на Макларън. А да завършим сезона с двама пилоти на подиума е безкрайно позитивно.

– Скоро ще започне подготовката за догодина – какво ще извлечеш от 2010-а за следващия сезон?

– Абсолютно, а както вече отбелязах – за 2011 г. фокусът ми ще е върху квалификациите. Този сезон имах няколко много силни недели, но не си правех живота особено лесен в събота следобед. А всички знаем колко е важно представянето в тренировката за място на грида в съвременната Формула 1. Ако подобря нещата в този аспект, догодина ще сме още по-силни. Ще обсъдим с инженерите ми как да приближим колата повече до моя стил, когато е с малко гориво и как да извлечем тази последна десета от секундата в Q3. Това е най-хубавото на зимата: след толкова дълъг и напрегнат сезон тя ни дава възможност да прегледаме внимателно всичко извън рутината на състезанията, провеждащи се през седмица. Освен това ще е чудесна възможност да се интегрирам още по-добре в тима. Малко е странно, тъй като ще е първата ми зима, която ще изкарам изцяло в Макларън, защото сега всъщност започнах работа през януари. Има върху какво да се мисли, как да направим екипа още по-силен. Вече имаме година опит, като непрекъснато натискахме здраво и според мен това ще е основата ни за работа.