Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън е съдил Браун, за да си получи наградата за титлата

Бътън е съдил Браун, за да си получи наградата за титлата

40
0

Дженсън Бътън е бил принуден да започне съдебни действия, преди от бившия отбор на Браун GP да му дадат заслужената награда за спечелената титла.

Когато британецът се съгласи на по-ниска заплата покрай спасяването на Хонда от Рос Браун, е била добавена специална клауза към договора му.

В нея е било посочено следното: „В случая че пилотът спечели шампионата в някакъв момент, компанията ще му предостави … собствеността над едно шаси от колата, каквато е карал той през печелившия сезон.“

Въпросната клауза изникна, след като Бътън е завел дело срещу тима от Бракли във Върховния съд в Лондон.

Според британското издание „Мейл он Съндей“ отборът, който в момента е собственост на Мерцедес, е отказал да предостави на Бътън една кола Браун BGP 001.

Говори се, че са направени общо 6 бройки от въпросния болид, но през януари Мерцедес са казали на Бътън: „Нямаме свободно шаси, тъй като доста ограничени количества бяха произведени през сезон 2009 поради съображения за ефективност.“

Мерцедес са предложили на Бътън да му направят реплика на BGP 001, но световният шампион е казал, че на нея ще й липсва „специалната и уникална“ стойност на истинската кола.