Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън и Браун Гран при шампиони, Уебър с победата в Бразилия

Бътън и Браун Гран при шампиони, Уебър с победата в Бразилия

36
0

Дженсън Бътън и Браун Гран при спечелиха световните титли във Формула 1 за 2009 г., след като англичанинът финишира пети в Гран при на Бразилия, а съотборникът му Рубенс Барикело стана осми. В изпълнено с драматични събития състезание на пистата Хосе Карлос Паче отборът постигна невероятен резултат в дебютния си сезон при положение, че преди по-малко от година не знаеше дали ще се състезава в шампионата.

Третият претендент за короната при пилотите Себастиан Фетел пресече финала четвърти, докато съотборникът му в Ред Бул Марк Уебър бе над всички в днешния ден и взе великолепна победа.

На старта Барикело се измъкна от полпозишън добре, докато зад него изстрелялият се трети (от пета позиция) Райконен се опитваше да изпревари Уебър. Двамата се закачиха и Кими счупи предно крило на Ферари-то си, което го прати в пита. Междувременно при втора катастрофа се сблъскаха Адриан Сутил и Ярно Трули, а Фернандо Алонсо (Рено) безпомощно влетя върху въртящия се Форс Индия, което извади и него директно от борбата. Очевидно вбесеният пилот на Тойота искаше обяснение от немския си колега още на пистата, като теориите на двамата за инцидента се разминаваха.

На пистата излезе кола за сигурност, докато бъдат разчистени отломките. Междувременно в питлейна стана крайно плашещ инцидент, при който Хейки Ковалайнен (влязъл след инцидент с Джанкарло Фисикела, който се разглежда след надпреварата) потегли преди да е приключило презареждането му с гориво. От висящия от колата му шланг буквално във визьора на Кими плисна гориво и Ферари-то се подпали за секунди. За късмет нищо фатално не стана и всички са невредими.

До края на надпреварата отпаднаха още Ник Хайдфелд (BMW Заубер) и Нико Розберг (Уилямс), а Казуки Накаджима разби втория Уилямс, след като закачи Тойота-та на Камуи Кобаяши.

Освен Уебър пък на подиума се качиха още Роберт Кубица (BMW Заубер) и Люис Хамилтън (Макларън). Полякът успешно се измъкна до второто място в средата на дистанцията, докато английският му съперник изпревари Барикело за третата позиция. Надеждите на бразилеца за титлата угаснаха окончателно към края на състезанието, когато се наложи да спира за трети път в бокса заради спукана гума.

За сметка на това обаче Бътън направи невероятно състезание, което би трябвало да уталожи критиките към него за това, че е демотивиран и не се бори достатъчно. След поредица изпреварвания и сериозни битки, англичанинът запя We are the champions в кокпита си на отиване към питлейна, а първият човек, който го поздрави за успеха, бе не друг, а Барикело.