Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън и Уебър мислят, че Мерцедес не са имали предимство в Монако...

Бътън и Уебър мислят, че Мерцедес не са имали предимство в Монако след теста с Пирели

50
0
Дженсън Бътън

Дженсън Бътън и Марк Уебър мислят, че отборът на Мерцедес не е имал предимство в Гран при на Монако след теста на гумите Пирели, проведен след Гран при на Испания.

Въпросът дали изпитанията на Каталуния са легални все още е широко обсъждан. Ред Бул и Ферари изискаха разяснение и подадоха официален протест, а според официално изявление на ФИА федерацията не е била уведомена за проведените изпитания. 1000-километров тест на Пирели по време на сезона е възможен само ако всички отбори са уведомени за него според изявлението на федерацията.

Становището на Пирели е, че това изпитание е било необходимо, тъй като компанията тества новите си гуми на болид на Рено от 2010 г., който не отговаря на спецификациите на настоящите автомобили. Също така моторспорт директорът на италианския производител Пол Хембри каза, че предложение за тест е направено до всички отбори, Мерцедес са се съгласили да участват.

Все още е неясно дали проведените изпитания ще се счетат за легални или не, но Бътън е сигурен, че те не са причината за победата на Нико Розберг в Монте Карло:

Те са свършили добра работа и дори без теста на гумите мисля, че биха спечелили състезанието в Монако. Според мен отборите, които протестираха, са по-изненадани, че това се случи. Не смятам, че резултатите ще се променят. Не знам какво могат да направят. Според мен възразяващите екипи просто искаха разяснение, защото всички бихме желали да направим 1000-километров тест, за да разберем по-добре гумите.

Пилотът на Ред Бул Марк Уебър подкрепя мнението на британеца:

Мисля, че вероятно бяхме малко изненадани, че се случи, но не мисля, че имаше голямо отношение в резултата (в Монако). Честно казано, тяхната кола при всички положения щеше да се представи добре тук. Трябва обаче да разберем дали изпитанията са в правилата. Сигурен съм, че Мерцедес са мислили, че е легален и заради това са го направили. Времето ще покаже, но не смятам, че имаше ефект в резултатите.