Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Изумително е да спечеля във втория си старт!

Бътън: Изумително е да спечеля във втория си старт!

62
0

Великолепна победа на Албърт парк спечели световният шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън, триумфирайки за първи път като пилот на Макларън. За разлика от миналия сезон, когато бе пръв от началото до края на уикенда обаче, този път англичанинът не доминира, особено в сесията за място на грида. След лош старт на мократа писта, той пръв влезе да смени гумите си интермедия със сухи и това бе решителният момент в надпреварата за него. Макар да изтърва за малко контрола над своя МР4-25, Дженсън се върна в състезанието, а отпадането на Себастиан Фетел (Ред Бул) го улесни максимално.

– Фантастичен уикенд! От първата обиколка на Албърт парк се чувствах удобно в болида си. В квалификацията бяхме на 5-6 десети от секундата назад от момчетата пред нас, но състезателното ни темпо е по-добро. А в толкова сложни условия взехме някои наистина добри решения и си тръгнахме с победа. Нещата не опират само до скорост, трябва и да внимаваш какво се случва, да си с постоянно представяне и да пазиш автомобила – заяви Бътън.

Дженсън обясни още, че задните му гуми са се разрушавали страшно бързо и това ускорило решението му да смени интермедиите със сухи. Виждайки колко е мокро в питлейна обаче, той се опасявал, че е допуснал огромна грешка, а излитането след напускането на бокса затвърдило това впечатление преди да си стъпи на краката.

– Да съм не просто на подиума, а на най-високото стъпало след едва два старта, е изумително. Още повече, че е жизненоважно да печелим точки от сега, когато може би не сме съвсем на ниво от гледна точка на скоростта – допълни Бътън.

Мартин Уитмарш не пестеше суперлативите за пилота си, наричайки представянето му достойно за световен шампион и показно за изключителен тактически усет.

– Дженсън показа невероятно стратегическо усещане, след като лично избра ранното влизане за сухи гуми, а това бе основата за успеха му. Освен това кара с невероятна интелигентност и впечатляваща зрялост, запазвайки достатъчен аванс и променяйки настройките на болида с цел запазване на гумите. Абсолютно безпогрешна победа – заяви Уитмарш.