Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън начело до обяд на третия ден, проблемите на Ред Бул продължават

Бътън начело до обяд на третия ден, проблемите на Ред Бул продължават

39
0

Дженсън Бътън оглави класирането в средата на третия ден предсезонни тренировки на пистата Херес. Пилотът на Макларън даде време 1:25.030 мин. Той продължи изпитанията на MP4-29, след като във вторник изобщо не можа да излезе на трасето. Следобед зад волана вече ще е Кевин Магнусен.

С пристигането на Маруся вчера следобед на трасето вече се събраха 10 отбора – Лотус пропускат тренировките. През първите 45 минути шест коли направиха обиколки на Херес, като вниманието бе насочено най-вече към това кога на трасето ще се появи автомобил със задвижваща система Рено. Проблемите на Ред Бул, Торо Росо и Катерам се превърнаха в повод шефът операции на пистата на Рено Спорт F1 Реми Тафен да организира импровизиран медиен брифинг, за да обясни какви са грижите. Той бе убеден, че болидите и на трите екипа ще излязат на пистата в 9 часа тази сутрин (местно време, началото на изпитанията). Предвиждането му се потвърди, но само в известна степен – Ред Бул се появиха на Херес три часа след светването на зеления семафор и минута след това Даниел Рикиардо спря, като изобщо не успя да довърши общо 12-ата обиколка на RB10 от началото на предсезонните изпитания.

Проблемът на Рикиардо предизвика втория червен флаг за първата половина на деня. Първият бе след спиране на Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион тества днес и утре с Ферари, след като Кими Райконен приключи програмата си в първите два дни.

Грижите на Рено пък са в ярък контраст с работата на отборите със задвижващи системи на Мерцедес и Ферари. Люис Хамилтън успя да направи две дълги серии обиколки с F1 W05. Тимът от Бракли успешно продължава тестовете след катастрофата на англичанина във вторник, причинена от повреда на предното крило.

Момчетата работиха цяла нощ във фабриката, изпратиха частите сутринта и в крайна сметка успяхме да натрупаме значително количество километри – сподели Нико Розберг след пробите вчера. – Всеки е тур е важен за свикването с новите системи, като на мен ми помогна много, че вече работих по тях в симулатора. Можем да сме наистина доволни от първите си тестове в Испания.

Розберг направи почти 100 обиколки, а днес до обяд Хамилтън наближаваше 50.

Фелипе Маса пък дебютира на Херес като пилот на Уилямс, като от тима му отбелязаха, че събират данни за аероповедението на FW36 и множество сензори се свалят или монтират на колата преди всяка поява на трасето.

До обяд на Херес второ време имаше Алонсо (+0,465 сек спрямо постижението на Бътън), следван от Хамилтън (1:25.973), Маса (1:27.286), Адриан Сутил (Заубер, 1:30.161), Нико Хюлкенберг (Форс Индия, 1:34.475), Жан-Ерик Верн (Торо Росо, 1:45.525). Маруся се надяваха да излязат на писта следобед, а Маркус Ериксон (Катерам) не записа тур за време.

Равносметката за направените от трите различни задвижващи системи обиколки през първата половина на деня пък е следната: Мерцедес – 115 тура (с 4 коли), Ферари – 60 (2 коли), Рено – 33 (2 коли).