Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън най-бърз в последната свободна тренировка

Бътън най-бърз в последната свободна тренировка

68
0
Бразилия,Дженсън Бътън,Макларън

Дженсън Бътън успя да даде най-добро време в третата последна свободна тренировка. Пилотът на Макларън успя да изпревари съотборниците в Ред Бул, Себастиян Фетел и Марк Уебър. Четвъртото място бе за Люис Хамилтън, който бе начело след петъчния ден, а пилотите на Ферари, Фернандо Алонсо и Фелипе Маса се класираха осми и десети.

Условията на пистата Интерлагос в началото на съботния ден бяха доста по-различни от петъчния следобед. Температурите оставаха сравнително високи. Тази на въздуха бе 28 градуса, но тази на асфалта бе с около 12 градуса (36 градуса) по-ниска спрямо втората свободна тренировка заради появилите се облаци. Дъждовете се очакваха обаче най-рано за съботната вечер.

Това се отрази благоприятно на поведението на гумите, като още в инсталационната си обиколка Дженсън Бътън отбеляза положителната промяна.

Кими Райконен получи повреда в двигателя при първата си бърза обиколка, около 15-ина минути след началото на сесията, което означаваше, че той ще загуби шанса да намери по-добър баланс за своя Лотус.

Бътън и Хамилтън пък потвърдиха доброто впечатление от петъчния ден и пилотите на Макларън веднага окупираха челото на класирането в 20-а минута след първите си излизания. И двамата пилоти използваха по-твърдата смес, която щеше да им е необходима за преминаването през първата част на квалификацията.

Скоро Себастиян Фетел се присъедини към двамата, като при второто си излизане изпревари Хамилтън и се нареди втори. Неговият съотборник Марк Уебър пък зае четвърто място.

Пилотите на Ферари започнаха изненадващо късно своята работа. Фернандо Алонсо и Фелипе Маса изчакаха около половин час преди да се заемат с намирането на по-добри настройки за квалификацията.

След като изпитва части за 2013 г. пък в съботния ден Розберг явно най-накрая се зае с търсенето на идеалния баланс, като освен предното крило бе променено и предното окачване.

Интересен инцидент с неговия съотборник Михаел Шумахер пък се случи около 15 минути преди края на сесията. При изкачването към старт финалната права пред Шумахер се завъртя Бруно Сена, който едвам бе избягнат от германеца, идващ с висока скорост и натиснал педала на газта до край.

Едва в края на сесията пилотите направиха по едно излизане с по-меката смес. Облаците пък се увеличиха и това доведе до падане на температурата на асфалта до 33 градуса. Това не попречи на Дженсън Бътън да подобри отново своето най-добро време с рекордни постижения в първия и третия сектор. Себастиян Фетел пък отново се доближи плътно до англичанина на по-малко от 0,1 сек, следван от съотборника си Уебър и Люис Хамилтън. Ромен Грожан пък бе пети, оставяйки зад себе си Пол ди Реста и Нико Хюлкенберг от екипа на Форс Индия.