Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Не мисля, че трябва във всяка обиколка колата да е на...

Бътън: Не мисля, че трябва във всяка обиколка колата да е на 100%

46
0
Дженсън Бътън

Много елегантно Дженсън Бътън изрази своето мнение по темата дали Формула 1 този сезон не се превърна в състезание не по бързина, а по запазване на гумите. Англичанинът заяви днес в огромния моторхоум на Макларън, че според него надпреварата не е в това колите да са на 100% от възможностите във всяка своя обиколка на пистата.

Не, не мисля, че трябва да бъде така и че е било така и досега – заяви шампионът за 2009 г., който е известен с вниманието си към гумите и имено с техниката си на каране спечели доста от своите победи. – Работата с гумите е била винаги много важна част от успеха – отбеляза още той. – Проблемът е, че никой не може да разбере как точно да го постигне в момента. Нещата са просто невероятни, кой можеше да повярва, че Пастор [Малдонадо] ще стартира от полпозишън и ще спечели в Барселона. Но ето, че се случи и това е изумително.

Британецът заяви, че най-шокираща за него е промяната в работата на колата с гумите от тренировките до квалификацията и състезанието, като отрече въвеждането на много нови елементи в Макларън да пречи на добрия избор на настройки. В тях според него е разковничето за успеха и неуспеха през 2012 г.

Не, не мисля, че добавянето на нови елементи ни обърка – заяви още пилотът. – Напълно сме наясно с колата и това, че тя всъщност е много добра, има отлична аеродинамика, но спечелихме толкова малко точки в последните състезания.

Бътън призна обаче, че в Австралия в началото на сезона, където спечели, колата е била много по-различна от всички в последвалите състезания. Отново подчерта, че в Макларън са абсолютно наясно защо са се получили нещата в Мелбърн, но не и в следващите стартове.

Англичанинът коментира още, че промените на шикана след излизането от тунела, на който и той самият пострада преди години, няма да се отразят съществено на скоростта на една обиколка и от там на стратегията в неделното състезание. Крайно любопитен обаче ще е изборът на настройки и подход към състезанието още в утрешните първи тренировки.

Фактът, че самият той живееше в Монако, а много от останалите пилоти и досега са там, прави надпреварата донякъде особена, но животът в княжеството така или иначе си е специален с прекрасното време и атмосфера през цялата година.