Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън очаква спектакъл във Валенсия

Бътън очаква спектакъл във Валенсия

53
0

Дженсън Бътън е уверен, че Гран при на Европа, която ще се проведе по улиците на Валенсия следващия месец, може да бъде наистина зрелищно събитие, което да помогне за привличането на повече фенове.

Уличното трасе получи своя лиценз миналия уикенд, след като успешно се проведоха испанската Формула 3 и международните серии GT. Така Бътън вярва, че надпреварата може много да покачи интереса към Формула 1.

„Във Валенсия изглежда интересно” – казва Бътън. „Бил съм и преди и определено брегът е изключително красива част от града.”

„Това е много хубаво място и ще привлече много нови фенове към Формула 1. Валенсия е доста бърза писта, особено за едно улично трасе. Освен това има и доста големи зони за излизане, ако е нужно.”

„Изглежда доста бързо за едно улично трасе, но ги има нужните зони за безопасност. Валенсия е доста различна в сравнение със Сингапур, като и двете са изключително интересни по свой собствен начин – Валенсия до голяма степен заради високата скорост и възможностите за изпреварване, докато при Сингапур повече заради идеята за нощно състезание.”

Въпреки че повечето пилоти са доста заинтригувани от това, че ще карат във Валенсия и Сингапур, Ярно Трули остава един от тези, които са по-скоро скептични по отношение на безопасността на пистите.

„За един пилот уличните писти са голямо предизвикателство, тъй като всичко е ново. Трябва да следиш не само бордюрите, ами и стените и парапетите. Затова и трябва да си изключително прецизен и внимателен, да усещаш добре колата и да си уверен. Има много неща, които водачът пък просто трябва да забрави.”

„Единственият истински проблем на уличните трасета е безопасността. Когато караш на улична писта, винаги безопасността е проблеми, тъй като няма особено голяма зона за безопасност. Същевременно Монако е доста бавна писта, но всичко може да се случи. Що се отнася до новата писта, не знам какво е състоянието на безопасността. Но очевидно ФИА се вглежда доста внимателно.”

По отношение на Сингапур обаче Бътън има известни съмнения. Той подчертава, че пистата е прекалено бавна, което по негови думи обаче може да се окаже полезно, ако вали.