Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън печели най-инфарктното състезаниe в последните години, Шумахер ще бъде сринат

Бътън печели най-инфарктното състезаниe в последните години, Шумахер ще бъде сринат

50
0

Дженсън Бътън (Макларън Мерцедес) спечели най-напрегнатото и хистерично състезание през последните години във Формула 1 днес на пистата край Шанхай. Англичанинът изпревари на финала своя съотборник и сънародник Люис Хамилтън. Трети остана друг герой на деня – Нико Розберг (Мерцедес Гран при), справил се както и Бътън по най-добрия начин в ужасните условия на трасето днес и удържал натиска на друга от мегазвездите Фернандо Алонсо. Пилотът на Ферари бе с 5 минавания през бокса и стана четвърти. В същото време звездата на Михаел Шумахер силно помръкна днес в оловното небе в Китай. Седемкратният шампион едва стоеше на пистата и въпреки че се опита да се бори, бе изпреварен от всичките си млади съперници, между които накрая и дебютанта Виталий Петров с Рено, направил също прекрасно състезание.

Надпреварата ще се помни години с неизброимите си изпреварвания и битки, както и с отличната езда на победителя, суперрешения в боксовете на Рено и Мерцедес плюс шампионския стил не само на Бътън, но и на Хамилтън и Алонсо.

Всичко започна невероятно още след старта, по време на който започна да вали, въпреки което пилотите тръгнаха със сухи гуми. Алонсо се изстреля напред супербързо, като изпревари тръгващите на първа редица пилоти на Ред Бул Себастиан Фетел и Марк Уебър. Австралиецът на свой ред мина Фетел, но на шести завой стана истинско меле, след като Витантонио Лиуци (Форс Индия) се завъртя при спирането и направо отнесе Себастиен Буеми (Торо Росо) и Камуи Кобаяши (Заубер).

Излезе сейфти кар и Рубенс Барикело, Адриан Сутил и Хайме Алгерсуари спряха в бокса, за да сложат интермедии. Стартът на Алонсо се разследваше от стюардите, а след 2-ата обиколка голяма част от колоната премина през бокса за интермедии, а Хамилтън едва не заседна на входа на пита както през 2007 г.

Розберг поведе без да спирал, а зад него се подредиха Бътън, Кубица, Петров, Де ла Роса, решили да рискуват и останаха със сухи гуми. Алонсо бе шести, първият състезател от всички с интермедии, но очакваше решение на стюардите. Зад него бяха Ковалайнен (без стоп), Сутил, Барикело, Алгерсуари и т.н.

След четвъртия тур Алонсо бе наказан с преминаване през пита. Фетел се бореше с Хамилтън, но и двамата трябваше пак да спрат за сухи гуми след 6-а обиколка, защото дъждът спря. В пита Фетел бе метри пред Хамилтън, който мина по ограничителната линия. Напрежението бе невероятно и малко по-късно бе обявено, че ситуацията ще се гледа след финала. Напред Нико и Бътън спечелиха от риска да останат със сухи гуми. Алонсо се смъкна 12-и след наказанието и смяна на гуми.

Михаел Шумахер също мина втори път през бокса за сухи гуми и бе 11-и. Маса едва се опази при влизането си, а моторът на Де ла Роса не издържа и той отпадна от отличната пета позиция.

Напред бяха продължаваха да вървят Розберг, Бътън, Кубица и Петров, Алгерсуари с един стоп и Ковалайнен. Зад финландеца бяха Шумахер с 2 пита, Сутил и задминалият Уебър Фетел.

Пред австралиеца мина и Хамилтън. Следваха Барикело, Маса, Алонсо (спрял за трети път в бокса за сухи, твърди гуми).

Фетел и Хамилтън бързо изпревариха Хейки. Атакуваха Сутил и той блокира Себастиан, а англичанинът излезе пред двамата. Течеше едва 11-а обиколка, а в следващата пилотът на Форс Индия бе изпреварен и от двете коли на Ред Бул. Хамилтън направи 12-ия и 13-ия тур с рекордно темпо, но бе на над 46 сек от лидера Розберг. Между тях бяха още Бътън, Кубица, Петров и Шумахер, а зад гърба му – Фетел и Уебър.

Люис мощно атакува Шумахер, който бе много по-бавен. Бътън пък бе на 2,2 сек зад Розберг и бе по-бърз. Михаел се защитаваше невероятно. Той бе със сухия тип софт, а Хамилтън – с хард. На обратната права в 16-ия тур обаче Хамилтън все пак изпревари Михаел, който се опита да му затвори вътрешната част, но трябваше да спре много агресивно и загуби скорост. Фетел на свой ред изпревари легендата в следващата обиколка това трябваше да направи и Уебър. Маса и Алонсо бяха под зоната на точките.

В 19-ия тур битката за победата се реши, когато Бътън изпревари Розберг след излизане от пистата на германеца. Така начело вече бе Дженсън пред Нико, Кубица и Петров.

В 20-ата обиколка драмата продължи с масово спиране в бокса, защото пак заваля. Уебър и Шумахер, както и пилотите на Ферари, влязоха заедно. Хазартът бе пълен, защото този път дъждът бе по-силен. Бътън и Розберг също бяха в бокса, както и всички други, но за тях това бе първо спиране.

Алгерсуари отнесе предното си крило зад една от бавните коли на Испания Рейсинг и то падна в алеята пред бокса. След 22-ия тур отново на пистата се появи кола за сигурност, за да се разчисти пистата и намали темпото в ужасните условия. Пилотите загряваха гуми, защото асфалтът бе вече с температура 19 градуса!

Подреждането бе Бътън, Розберг, Кубица, Петров, Шумахер, Уебър, Хамилтън, Фетел, Сутил, Алонсо, Барикело, Маса, който едва продължи след излитането в алеята към бокса и бе изпреварен от Фернандо.

Зад сейфти кара Хюлкенберг рискува и смени гумите си със сухи, но това се оказа грешка.

Колата за сигурност се прибра след 25-я тур, а разликите в колоната бяха стопени. Следващата обиколка бе невероятна. Хамилтън пак задмина Шумахер и застана зад Петров, Барикело бе изпреварен от няколко пилоти, а в края на тура и Сутил и Алонсо бяха пред Михаел. Тур след Хамилтън се пребори с Петров, а Фетел – с Шумахер. Класирането бе Бътън, Розберг, Кубица, Хамилтън, Петров, Сутил, Алонсо, Фетел, Шумахер, Барикело, Маса, Уебър, който загуби позиции, излизайки от пистата. Люис настигна и Кубица и в 28-ата обиколка го задмина. Алонсо пък бе пред Сутил след края на дългата права. Фетел също изпревари Адриан и дори Шумахер започна да го атакува. По-назад Барикело бързо бе задминат от Маса и Уебър.

Бътън дърпаше напред с великолепна езда на мократа писта. Нико бе на 2,6 сек, а Хамилтън – на 5,5! На още 5 вече бе Кубица. Петров се завъртя в 31-ата обиколка и Алонсо едва го избегна, но заедно с Фетел минаха на още една позиция напред.

В дъжда темпото на Алонсо и Фетел бе едно и също. Хамилтън вече бе зад Нико на само 0,7 сек. Атакува го в 36-ата обиколка, но Нико се защити. Битката продължи и в 37-ия тур в завоите. Михаел така и не задмина Сутил и спря за нови гуми с износени интермедии. В пита чакаха и Хамилтън, който също бе съсипал своите, като сложи нови интермедии. И Кубица спря, а Алонсо стана трети. Фетел влезе за интермедии. Бътън бе на над 8 сек пред Розберг със своите гуми каране, но спря на свой ред и сложи интермедии, както и Нико и Фернандо, за когото това бе 5-и бокс, но бе пред Кубица и Фетел. Уебър пак излетя и бе 10-и. Напред бяха Бътън и Хамилтън, следвани от Розберг и Алонсо.

В 40-ата обиколка Хамилтън бе на 3,2 сек зад Бътън, а имаше още 16 тура.

Алонсо бе на 16 сек от лидера и на 5 от Нико. Дженсън отново контролираше нещата и избяга малко напред, но навлизаше в трафик. Маса бе зад Петров, който пък бе 10-ти.

Алонсо догони Нико на 2,9 сек след 44-ата обиколка. Дъждът не спираше, но не се и усилваше. Петров изпревари Алгерсуари и стана девети, а и Маса мина пред испанеца в поредното изпреварване.

10 обиколки преди края Алонсо вече бе на 1,7 зад Нико. Предстоеше нова битка, но в много тежко време с вече износени гуми. Напред Дженсън твърдо бе по-бърз от Люис и вече имаше аванс от над 6 секунди, който стигна почти 10 малко след това. Гумите на Хамилтън бяха почти напълно унищожени и губеше по над секунда от Розберг.

5 обиколки преди края обаче Бътън едва остана на пистата, след като блокира колелата. Новакът Петров пък на свой ред изпревари Михаел Шумахер за 8-ото място. Уебър по вълшебен начин бе на позиция пред него, зад Фетел и Кубица. Маса опита да изпревари Шумахер 2 обиколки преди края, но излезе в тревата на фибата на 14-ти завой. Гумите на Петров бяха в най-добро състояние накрая и след подхлъзване на Уебър той мина и него и стана седми!

В последните две обиколки с изтрите си гуми Бътън едва оставаше пред Хамилтън. Маса задмина Шуми, който едва не се заби в бокса, завършвайки най-ужасното състезание в живота си на 10-о място с 1 точка!