Начало Избрани Бътън работи върху създаването на документална поредица за Браун Гран при

Бътън работи върху създаването на документална поредица за Браун Гран при

580
0
Дженсън Бътън, Браун Гран при, 2009 г.
снимка: Любомир Асенов

Бътън работи върху създаването на документална поредица за Браун Гран при. Тя ще се състои от 4 части, в които ще се разказва за невероятната история на бившия отбор на Рос Браун и за пътя към световната титла през сезон 2009. Поредицата ще бъде подготвена и продуцирана от платформата за видео стрийминг Дисни +.

Новият минисериал ще бъде със заглавие: Brawn: The One Pound Formula 1 Team“ и ще бъде разказан от звездата от Матрицата и Джон Уик Киану Рийвс. Към него ще се присъединят всички ключови фигури, допринесли за един от най-необикновените успехи в F1 преди 13 години.

Отборът на Браун Гран при бе създаден по-малко от месец преди началото на сезон 2009 във Формула 1. Начело на новия екип бе бившият технически директор на Бенетон и Ферари Рос Браун. Британецът закупи бившия отбор на Хонда, който изненадващо се оттегли от F1 в края на 2008 г. Напускането на японците остави близо 300 души без работа.

В началото на март Браун и Ник Фрай решиха да създадат собствен отбор под името Браун Гран при и да наемат част от бившия персонал на Хонда F1 Team. Също така подписват договор с Мерцедес за доставка на двигатели. Бюджетът на новия отбор е бил доста по-малък в сравнение с тези на екипи като Ферари, Макларън и Рено.

За щастие на Браун и Фрай, от Хонда вече са били разработили автомобил, който е отговарял на тогавашните промени в правилата. Британският инженер решава да използва една от вратичките през 2009 г. , свързана с така наречения двоен дифузьор. Благодарение на това въведение бе увеличена производителността на автомобила. Brawn BGP 001. Малко преди старта на сезона в Австралия никой не знае каква ще е скоростта новосформирания отбор.

Пилотите на Браун Гран при бяха Дженсън Бътън и Рубенс Барикело. Двамата опитни спортисти също решават да последват Рос Браун след напускането на Хонда.

Още в първия старт за сезон 2009 в Мелбърн Бътън и Барикело окупират първата редица в квалификацията и състезанието. След първата половина от тогавашната кампания британецът печели 6 от първите 7 състезания и в края на годината става световен шампион. Барикело също грабва две победи и помага за първото място на Браун Гран при в шампионата на конструкторите.

В края на 2009 г. екипът от Бракли е закупен от Мерцедес. Сега отборът носи името Mercedes-AMG Petronas Formula One Team и спечели седем поредни титли при пилотите и осем при конструкторите от началото на турбо-хибридната ера във Формула 1 през сезон 2014.

„Страхотна новина. В момента работя по документална поредица от четири части за Дисни+, нареченаBrawn: The One Pound Formula 1 Team.“ Тя която обхваща невероятния сезон на шампионата на Формула 1 през сезон 2009″, написа Бътън в профила си в Инстаграм.

Не искате да пропуснете този филм. Очаквайте скоро по платформата Дисни+“, добави Дженсън Бътън.

В момента британецът е съветник в отбора на Уилямс и се състезава в сериите Nitro Rallycross с екипа на Xite Energy Racing.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jenson Button (@jensonbutton)