Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън с безапелационна победа на Спа

Бътън с безапелационна победа на Спа

72
0
Дженсън Бътън,Макларън,Спа

Дженсън Бътън спечели безапелационно състезанието за Голямата награда на Белгия. Пилотът на Макларън води от старта до финала и успя да изпревари Себастиян Фетел и Кими Райконен.

Състезанието в Белгия започна с масова катастрофа още на старта. Ромен Грожан от екипа на Лотус направи поредната си новобранска грешка и отнесе Люис Хамилтън с Макларън. Колите на двамата станаха неуправляеми и от това пострадаха намиращите се пред тях Алонсо (Ферари) и Перес (Заубер).

Бътън поведе без проблеми, Райконен (Лотус), следван от разминалия се чудесно с мелето Хюлкенберг и Ди Реста (Форс Индия). Михаел Шумахер с Мерцедес също показа, че опита не е недостатък бе пети. Зад него пък бяха пилотите на Торо Росо, Верн и Рикиардо.

Направилият чудесен старт Пастор Малдонадо влезе в бокса веднага след удара на старта, за да смени гумите събрали отломки при преминаванате на Сурс. Още преди рестарта обаче той приключи състезанието със счупено предно крило на Ле Комбс в петата обиколка.

Именно в нея състезанието бе рестартирано и Хюлкенберг изпревари Райконен, заемайки второ място, а Шумахер направи същото с Ди Реста. В 11-ата обиколка германецът успя да изпревари своя финландски противник и да заеме трето място.

Себастиян Фетел и Марк Уебър от екипа на Ред Бул едвам се разминаха с потрошените коли, но бяха в дъното на класирането. Все пак скоростта им позволи бързо да се придвижат напред.

Райконен и Уебър спряха за първите си спирания в бокса в 12-ата обиколка. Фетел пък си пробиваше път напред, изпреварвайки Маса, Сена и Верн.

В 14-ата обиколка Хюлкенберг спря в бокса и това изведе Шумахер на второ място. Спиранията на останалите в бокса пък изведоха Фетел на трета позиция. Скоро той настигна своя идол и се опита да го изпревари на последния шикан преди влизането в бокса в19-ата, но Шумахер показа обичайната си твърдост, на границите на възможностите и задържа съперника си до край, въпреки че влезе в бокса. Тази загуба на време бе важна, защото влезлия в същата обиколка водач Бътън успя да излезе на секунда пред Фетел.

Световният шампион влезе в бокса в 22-ата обиколка и успя без проблеми да излезе пред Шумахер, който бе потънал в класирането след спирането си. Стана ясно, че случилото се между двамата ще бъде разследвано от комисарите. Влизанията в бокса пък изведоха отново познатите лица напред.

В класирането в 29-ия тур Бътън продължаваше да води с близо 15 сек пред Фетел, Шумахер, Райконен, Хюлкенберг, Уебър и Маса.

В 31-ата обиколка Райконен изпревари Михаел Шумахер на шикана преди старт финала, но германецът си върна позицията в края на правата Кемел. Борбата между двамата продължи още 3 обиколки и грешка при спирането на Сурс даде възможност Райконен да вземе все пак позицията на германеца.

Оказа се че гумите на болида на Мерцедес са на финала и това позволи и на Хюлкенберг да го изпревари в 35-ата обиколка. На правата Кемел обаче благодарение на DRS-a Шумахер отново мина сънародника си, преди да влезе в бокса за втори път.

Бътън продължаваше да се движи на близо 15-сек пред Фетел, който от своя страна бе с близо 14 сек пред Райконен. Хюлкенберг бе четвърти, следван от изпреварилия Уебър, Фелипе Маса. Шумахер пък бе седми.

Развитие до края на състезанието почти нямаше. Верн, Рикиардо и Ди Реста попълваха последните места в точките и единствената интрига бе борбата между Маса и Уебър за петото място.

Така Фетел успя да стопи 18 точки от преднината на Алонсо, а Райконен само 15.

Фернандо Алонсо продължава да води в класирането, но световният шампион от миналата година е само на 24 точки зад съперника си. Уебър пък е трети на 32 точки. 

В класирането при конструкторите пък Ред Бул води с 54 точки пред Макларън. Следващото състезание е след седмица на Монца за Гран при на Италия.