Начало Други Бътън също се присъедини към премиерния клас на WEC

Бътън също се присъедини към премиерния клас на WEC

767
0
Дженсън Бътън
Дженсън Бътън, снимка Порше

Дженсън Бътън също се присъедини към премиерния клас на WEC. Британецът подписа с отбора на Jota и ще кара прототип на Порше през сезон 2024 в WEC. Бътън ще дели един автомобил с Оливер Расмусен и Филип Хенсън.

Бътън има дълга и успешна състезателна кариера. Британецът прекара 17 пълни сезона в периода 2000-2016 г. През 2017 г. той бе резервен пилот в Макларън и се включи в Гран при на Монако. После той се сбогува с световния шампионат и реши да се състезава в други категории.

Световният шампион в F1 за 2009 г. реши да възобнови активната си състезателна кариера. Днес той бе потвърден като третия пилот на прототип на Порше №38, подготвено от тима на Jota. Негови съотборници ще бъдат Оливер Расмусен и Филип Хенсън

Бътън има предишен опит в WEC. 43-годишният британец записа общо 4 старта в клас LMP1 с тима на SMP Racing през сезон 2018-19 и дори се качи на подиума в Шанхай.

През последните години Бътън се включи в различни типове състезания- DTM, Super GT, Extreme E, Nitrocross и Британския GT шампионат. Тази година той дори се включи в няколко надпревари от Купата на НАСКАР. В допълнение, Бътън участва в тазгодишния Льо Ман с модифицирана кола от НАСКАР. Негови съотборници бяха Джими Джонсън и Майк Рокенфелер.

По-рано тази година Бътън прояви сериозен интерес към класа „Hypercar“ на WEC. Британецът дори пожела да се включи в тази категория в близо бъдеще. Днес той сбъдна тази мечта, подписвайки с тима на Jota Порше

„Развълнуван съм, че ще се състезавам с Hertz Team JOTA в световния шампионат за издръжливост през 2024 г. заедно с моите съотборници Оливър Расмусен и Фил Хeнсън. И двамата вече имат голям опит в състезанията за издръжливост, което е от ключово значение“, сподели Бътън.

„Състезанията за издръжливост са свързани с екипна работа. На практика няма по-добър отбор от Jota, който да се изправи срещу заводските хиперавтомобили. Вече очаквам с нетърпение първото състезание в Катар. Също така знам, че има много работа, която трябва да свършим, за да пристигнем напълно подготвени“, добави бившият пилот от F1.

„За нас е голяма чест Дженсън Бътън – изключително успешен пилот в много състезателни дисциплини – да се състезава на пълен работен ден в WEC през следващата година. Вече има девет производители в категорията на хиперавтомобилите догодина, сред които звездни имена като Дженсън, които са потвърдени на стартовата решетка. Всичко изглежда наред, за да може WEC да има най-зрелищния си сезон досега“, каза главният изпълнителен директор на WEC Фредерик Лекиен.

Догодина Jota ще има два прототипа Порше 963 на стартовата решетка в WEC. Другата машина на тима е с №12 и екипаж Калъм Илот/Уил Стивънс/Норман Нато.

Бътън има известен опит зад волана на Порше 963 LMDh. Британецът се включи в последния кръг от сезон 2023 в IMSA, който се проведе на пистата „Роуд Атланта“. В края на януари 2024 г. той ще участва в 24-те часа на Дайтона с отбора на Wayne Taylor Racing и прототипа Acura ARX-06.