Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Ще се боря за титлата до края

Бътън: Ще се боря за титлата до края

38
0
Дженсън Бътън,Макларън,Спа

Дженсън Бътън вероятно ще бъде помолен да играе поддържаща роля и да помага на своя съотборник Люис Хамилтън в спечелването на титлата при пилотите във Формула 1. Въпреки това Бътън признава, че все още не е готов за подобна роля, както разкри самият той в днешната пресконференция на Спа.

Световният шампион за 2009 г. изпитва сериозни трудности през този сезон, въпреки че спечели първото състезание в Австралия. Британецът изостава с 88 точки от водача Фернандо Алонсо, докато неговият съотборник Люис Хамилтън е на 41 т. от върха.

Шефът на отбора на Макларън, Мартин Уитмарш, признава, че е възможно Бътън да бъде помолен да подкрепи своя сънародник в борбата за титлата. Но само когато дойде точното време.

„Възможно е да дойде подобно време, но при 25 точки за победа и оставащи 9 състезания нещата може да се променят много бързо“, обясни Уитмарш в традиционното вече телефонно интервю преди състезанието за спонсорите от Водафон. „В Макларън се гордеем с това, че дава еднакви шансове на пилотите си, еднакви възможности да печелят състезания и титли. Именно заради това в определен момент си запазваме правото да помолим единия от двамата да подкрепи съотборника си. Мога да ви уверя, че и двамата ни пилоти идват в Белгия с желанието да спечелят.“

Попитан за изказването на Уитмарш, Бътън обясни днес, че би помогнал на Хамилтън, само и единствено тогава, когато няма шанс за титлата.

„Не смятам, че има смисъл да коментираме този въпрос точно сега“, заяви Бътън. „Изоставането с 40 точки не е особено голяма разлика според сегашната точкова система. Това са по-малко от две победи. Половината пилоти са пред съотборниците си, но това не означава, че изоставащите ще се хвърлят да помагат, защото някой мисли че има добър шанс да спечели. Докато шансовете ми за титлата са реални, ще се боря във всяко състезание.

Не съм тук за да помагам на съотборника си и просто да се возя. Тук съм да се боря и да се опитвам да върша работата си по най-добрия възможен начин. Смятам, че ще бъде много скучен шампионат, ако половината пилоти се борят за титлата, а другите само им помагат. Това не е спортът, който бихме искали. Ще се боря за титлата докато имам дори само теоретична възможност за това.“