Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън спечели квалификацията в Монако

Бътън спечели квалификацията в Монако

39
0

Дженсън Бътън от екипа на Браун спечели квалификацията по улиците на Монако след като изпрева само с 0,025 сек. Кими Райконен от Ферари. Трети пък остана съотборникът на Бътън, Рубенс Барикело.

Райконен определено беше голямата изненада за деня. След като постигна най-добро във втората част от квалификацията, финландецът направи прекрасна обиколка в последната част, с която поведе секунди преди края. Дженсън Бътън обаче успя да подобри времето му с минимална разлика и утре ще стартира от първа позиция на старта. И Бътън, и Райконен до този момент на уикенда се представяха по-слабо от своите съотборници, но в квалификацията изглежда бяха по-концентрирани и успяха да се наложат над тях.

Маса също направи добро впечатление, въпреки че в първата част изпусна контрол над колата си при преминаването около басейна и след удар в мантинелите се размина само със счупен нос на болида. Последният му опит в третата част пък вероятно бе възпрепятстван от движещия се пред него Марк Уебър. Все пак бразилецът постигна пето време, като пред него се нареди съотборника на Уебър в Ред Бул, Себастиян Фетел.

Австралиецът пък остана едва осми, като пред него се класираха Нико Розберг (Уилямс) и Хейки Ковалайнен (Макларън). Десетката пък се допълни от Фернандо Алонсо с Рено и Казуки Накаджима от Уилямс.

Изключително разочароващо се представиха световният шампион Люис Хамилтън, както и пилотите на BMW Sauber и Тойота, който отпаднаха още след първата част на квалификацията. Хамилтън изпусна задницата си на спирането за Мирабо още след първата си бърза обиколка и след удар в гумите на същия завой се откъсна задната му лява гума. Това наложи спирането на сесията, докато не бъде отстранена колата на пилота на Макларън.

Хайдфелд, Кубица, Трули и Глок пък останаха в дъното на таблицата след като не успяха да се преборят дори с пилотите на Форс Индия и Торо Росо, някои от които за първи път през този сезон намериха място във втората част на квалификацията.

Така утре ни очаква изключително интересно състезание, защото при добър старт, благодарение на KERS Райконен би имал шанс да победи Бътън и Барикело, дори с отстъпващ като представяне болид. Възможностите за изпреварвания в Монако са почти никакви и за защитаващият се пилот не представлява особена трудност да блокира атакуващия.