Начало Избрани Бътън: Ще бъда разстроен, ако Спа отпадне от F1

Бътън: Ще бъда разстроен, ако Спа отпадне от F1

715
0
Спа-Франкоршамп, F1
снимка: Спа-Франкоршамп

F1 трябва да задържи по-вълнуващите състезания. Това смята бившият пилот на Макларън Дженсън Бътън. Британецът се надява световният шампионат да запази в календара си класически писти като Спа-Франкоршамп.

Световният шампион от 2009 г. има една победа и още два подиума на 7-километрвото трасе. Той е поредният състезател, който се изказа в защита на трасето. Преди това Фетел, Верстапен, Перес, Гасли и Норис също поискаха белгийската писта да остане в календара на спорта.

Договорът на Гран при на Белгия с F1 ще изтече след състезанието в края на месеца. Бъдещето на Спа продължава да бъде несигурно с напредването на сезон 2022.

Заедно с Монако и Франция, кръгът в Белгия на се смята за едно от събитията, които могат да бъдат извадени от календата на спорта за следващата година.

Наскоро главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали обяви, че през 2023 г. се очаква да има максимум 24 старта. Сред тях ще фигурират Катар и Лас Вегас. Има вероятност Китай също да се завърне за пръв път от сезон 2019 насам, стига да бъдат разхлабени мерките в страната заради коронавируса.

Новите дестинации неминуемо ще изместят някои от традиционните държави, които приемат кръг от Формула 1.

„Ще бъда разстроен, ако Спа отпадне от F1“, каза Бътън в скорошен подкаст на WTF1.

„Монако е сложен град защото там се случват много неща зад кулисите. Но ако махнем Спа, то ще по други причини, а не защото не е добра писта. Тя е една от най-добрите вериги в света. Състезанията са невероятни, пилотите я обичат, а отборите обичат да ходят там.“

Огромният растеж на F1 е стимулиран отчасти от успеха на популярния сериал на НетфликсDrive to Survive.“ Това накара Либърти Медия да даде предимство на градове като Маями Лас Вегас, както и на доходоносни места като Катар и Саудитска Арабия. От друга страна, нарастващата комерсиализация може да форсира отпадането на писти като Спа, Монте Карло, Пол Рикар и др.

Бътън разбира, че ръководството на шампионата се опитва да го направи възможно по-развлекателен. Все пак той заяви, че F1 трябва да поддържа състезанията вълнуващи както за феновете, така и за пилотите.

Трябва да се внимава малко повече. Знам, че F1 прилича на развлечение. Едно телевизионно предаване я направи много известна в Америка, което е чудесно за спорта.“

Но трябва да сме сигурни, че ще запазим състезанията вълнуващи и ще посещаваме писти, които ни дават страхотни състезания. Тогава ще видим истински щастливи пилоти.“

Ще получите много повече от тях, ако са на добро място. Няма да е приятно да чуваме някой от тях да казва „Защо сме на тази писта? Тя е не забавна, изпреварванията са трудни и е твърде тясна.“

Харесва ми комбинацията от улични трасета и писти от старата школа. Не можем да посещаваме всички градски центрове и да ходим там само заради местоположението.“

„Това трябва да бъде заради самата писта и страната, в която се намира, защото така се създава солидна фенска маса. Важно е и да има забавно състезание, което да се гледа по телевизията и в което има много битки“, добави Дженсън Бътън.