Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Календарът на F1 за догодина най-вероятно ще включва 24 състезания

Календарът на F1 за догодина най-вероятно ще включва 24 състезания

2009
0
Формула 1, F1, ФИА, Гран при на Испания, Барселона, Каталуния
снимка: Пирели

Календарът на F1 за 2023 г. най-вероятно ще включва 24 състезания. Това бе намекнато от главния изпълнителен директор на спорта Стефано Доменикали. Той заяви, че това е максималния брой надпревари според сегашния правилник.

Доменикали обеща да противодейства на увеличеното работно натоварване чрез по-добра организация на разписанието. Целта е намаляването на броя на трансконтиненталните пътувания. Това ще помогне на спорта да постигне целта си за нулеви нетни емисии и ще намали транспортните разходи, които са нараснали няколко пъти през последната година.

Бихме искали да запазим правилния поток по отношение на ефективността по целия свят, каза Доменикали  по врема на конферентен разговор с Либърти Медия. На него бяха представени и подробности за последните доходи и печалби на спорта.

Главният изпълнителен директор на F1 заяви, че първият календар за следващия сезон се очаква да бъде публикуван през октомври. Италианският специалист ще вземе предвид желанията и нуждите на отборите, за да разпредели надпреварите от март до ноември.

Доменикали добави, че има още по-голям интерес от различни организатори, които искат да влязат в F1.

„Търсенето е много, много голямо. Не можем да кажем нищо повече от това, защото, разбира се, уточняваме всички подробности.“

Със сигурност очакваме да имаме няколко състезания повече в сравнение с тази година. Със сигурност броят на събитията няма да е повече от 25.“

Първоначално сезон 2022 в F1 трябваше да включва 23 старта. Техният брой беше намален до 22 след като ФИА реши да извади Русия заради военната инвазия в Украйна. Ръководството на спорта така и не успя да намери подходящ заместник на състезанието в Сочи.

Въпреки разрастването на календата на Формула 1, има опасения от премахването на някои исторически писти. Най-застрашени са Пол Рикар, Монте Карло и Спа-Франкоршамп.

Някои пилоти като Макс Верстапен и Себастиан Фетел се обявиха против изваждането на Спа от календара на Формула 1. Към тях се присъединиха Ландо Норис, Серхио Перес и Пиер Гасли.

Пилотът на Макларън иска Спа да остане в шампионата както по състезателни, така и по лични причини, тъй като 22-годишният състезател е наполовина белгиец.

Майка ми е от Белгия, така че аз съм 50 процента фламандец. В известен смисъл това е домашно състезание за мен, както и това на Силвърстоун. Израснах в Белгия и прекарвах много време там със семейството си“, сподели Норис.

Лично аз имам много повече връзки със страна, но разбира се, обичам и пистата. Винаги очаквам с голямо нетърпение състезанието на Спа. Това е една от най-страхотните писти през целия сезон в F1.“

Според пилота на Макларън, би било много жалко, ако Спа бъде премахната от календара на Формула 1 за сметка на някоя от новите улични писти.

Жалко е, защото това е историческо състезание за F1, също като Монако. Затова смятам, че трябва да се провежда винаги, докато съществува шампионата.“

Серхио Перес от Ред Бул също заяви, че премахването на Спа би било голям срам за Формула 1. Междувременно Пиер Гасли от Алфа Таури постави под съмнение една от причините за отпадането на Спа.

Лично аз не смятам, че това е свързано с промените или с подобряването на безопасността. Но не мога да повярвам, че Спа няма да е в календара с години. Тя определено заслужава своето място в спорта.“

Лично на мен тя ми е любима. Това е просто невероятна писта за състезание и за каране. Ще видим какво ще се случи. Вярвам, че ще остане и ще продължим да работим там още няколко години“, каза Гасли.