Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън убеден, че гумите ще са най-важни на Истанбул парк

Бътън убеден, че гумите ще са най-важни на Истанбул парк

32
0
Дженсън Бътън

Гумите ще са критичният компонент по време на уикенда за Гран при на Турция следващата седмица, категоричен е Дженсън Бътън. Англичанинът изкара няколко дни с отбора си в технологичния център на Макларън в Уокинг, където направи разбор на първите три старта от сезона и собственото си представяне в тях. След това се съсредоточи върху подготовка за надпреварата на Истанбул парк.

Според мен фокусът отново ще е върху издръжливостта и износването на гумите, особено след състезанието в Китай. Конфигурацията на пистата и симулациите ни показват, че в Турция продуктите на Пирели ще бъдат подложени на критичен тест, особено предна дясна в осми завой. Скоростта там е висока, кривата – сложна, а натоварването – голямо. Затова и мисля, че част от петъчните сесии ще бъде посветена на наблюдение на гумите, за да се постигне максимално сигурен баланс за състезанието. Едва след това ще работим по квалификацията – обясни Бътън.

Световният шампион за 2009 г. смята също така, че това ще е заложено в програмите на всички тимове.

Според мен подобно твърдение въобще не е преувеличено – абсолютно всички ще се стараят да открият оптималния работен прозорец на гумите, както и да преценят колко спирания в бокса да направят в неделя. Изглежда и времето в Турция ще е малко по-хладно, отколкото сме свикнали – стартът е насрочен три седмици по-рано спрямо миналогодишната си дата. Това също може да окаже влияние върху поведението на гумите. Ще е още едно интересно състезание – убеден е Дженсън.