Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън уверен, че Макларън ще се върнат в челото на колоната в...

Бътън уверен, че Макларън ще се върнат в челото на колоната в Испания

40
0
Дженсън Бътън

Дженсън Бътън избра три спирания в бокса за Гран при на Турция и загуби позиции спрямо съперниците си с по четири, но не губи вяра, че заедно с тима си Макларън ще се върне в челото на колоната още в следващия старт в Испания.

В Турция имаше момент, когато изглеждаше, че държиш всички карти в ръцете си, но вероятно не ги изигра максимално добре?

– Да, нещо такова се получи. Просто смятахме, че стратегията с три спирания в бокса е най-добрата. И макар бързо да стана ясно, че повечето пилоти ще са на четири, внимавах за гумите си в първата част, спечелих няколко обиколки спрямо съперниците около мен и все още изглеждаше като че ли избраното от нас решение ще проработи. Имахме шанс за приличен резултат, но се появиха известни проблеми, когато отборът се опита да ме изведе на чиста писта. Спрях пита по-рано – в гумите имаше още живот. Освен това се озовах в трафик и всичко това в комбинация повлия на последната ми серия, когато нямах достатъчно темпо.

– Какви са заключенията от ситуацията?

– Разочароващо е, защото в кокпита не допуснах грешки – направих чисто, силно състезание, пазих си гумите, но пак не се получи. Още в първите три надпревари видяхме, че всички отбори и пилоти учат едновременно на пистата поведението на гумите, така че просто трябва да продължим този процес. Смятам, че натрупахме още познания в неделя, които се надявам да използваме възможно най-добре в бъдеще. А и колата ни не бе най-бързата на трасето, за да се борим за победа в неделя. При наличието на по-висока скорост стратегията се получава по-лесно. В противен случай или натискаш прекалено, или понякога взимаш компромисно решение. Никога не сме казвали, че ще е лесно, но пък е добре, че сме достатъчно уверени да рискуваме понякога. За следващите два старта вярвам, че пак ще сме на челни позиции.

– Отборът малко отстъпи в представянето си в Турция. Според теб ще се справите ли в Испания и Монако?

– Планирахме да използваме няколко полезни новости в Турция, но поради различни причини не ги монтирахме в автомобила. Както съм казвал и преди, шампионатът е битка на развитие. Ние малко се препънахме по отношение на прогреса, който бе заложен в програмата ни. Но аз познавам начина, по който екипът реагира – на никого не му харесва отстъплението в Турция, но сме доста уверени, че ще си върнем темпото и издръжливостта с новите неща в МР4-26. Затова съм оптимист, а частите ще са с нас в Барселона. Непрекъснато се развиваме, търсим решение, за да сме в позиция да печелим състезания.