Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън:В такава ситуация може да затвориш очи и да пуснеш волана– колата...

Бътън:В такава ситуация може да затвориш очи и да пуснеш волана– колата прави каквото иска

87
0
Дженсън Бътън

Дженсън Бътън обясни защо решението на стюардите да отложат Q2 и Q3 от квалификацията за Гран при на Австралия е било правилно.

Пилотът на Макларън заяви също така, че съжалява за феновете на трибуните, но според него те ще бъдат компенсирани с истинско шоу утре.

В определен момент, когато е прекалено мокро, вече няма значение с каква скорост караш – винаги се получава аквапланинг. Гумата не може да се справи с такова количество вода. Особено пък, ако през трасето тече река, а ти не знаеш къде точно се намира, докато я наближаваш. При такива условия всъщност няма особена разлика между река и писта – всичко се слива в едно голямо езеро. А попаднеш ли в толкова вода, губиш контрол. Със същия успех може да затвориш очи и да пуснеш волана – колата така и така прави каквото си иска. Такова е положението в F1 в момента. Човекът зад волана се опитва да укроти автомобил със 750 к.с., но в невъзможни условия. В подобна ситуация нямаме контрол. Може да кажете, че преди 30 години щяхме да излезем и да се състезаваме в такъв дъжд, но сигурността днес е на друго ниво – обясни световният шампион за 2009 г.

Бътън заяви още, че е много щастлив, че се състезава точно сега, защото взетото решение за отлагане на Q2 и Q3 е правилно:

– Много пъти сме поставяли под въпрос решенията на ФИА по отношение на сигурността, понякога недоволстваме, че не са спрели достатъчно бързо някоя надпревара или квалификация, но напоследък се справят чудесно. Разбират какво могат болидите и пилотите от F1 в такива условия. Феновете ще получат значително по-добро шоу утре, тъй ако се бяхме опитали да караме днес, всички щяхме да се озовем един върху друг в първи завой. Съжалявам за запалянковците, които седяха в дъжда, намокриха се до кости, а не видях нищо. Но това е спортът и се надявам да го разберат, а ние ще се постараем за тях утре.