Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Времената на F1 и GP2 ще са близки на определени трасета,...

Бътън: Времената на F1 и GP2 ще са близки на определени трасета, Сутил предвижда 4 сек напредък

75
0
Дженсън Бътън

Времената на болидите за Формула 1 и тези на автомобилите от GP2 ще са много близки на някои трасета този сезон, смята Дженсън Бътън.

Работата с новите коли за Гран при започна много предпазливо на първия тест на пистата Херес. Пилотите често повтаряха, че времената за тур нямат значение и програмите им не са съсредоточени върху това да гонят чиста скорост. Първата и може би най-важна задача бе да се проверят всички системи дали работят нормално и според очакванията. Едва след това започна работата по търсене на някаква представяне.

Развитието през състезателната година ще е по-сериозно в сравнение с предишни години. Фактът, че колите са напълно нови, пролича в първите постижения. Съотборникът на Бътън Кевин Магнусен бе с най-добро време за целия тест, като то бе с едва 0,724 сек по-добро от най-бързия GP2 автомобил през 2013 г. и с 4,397 сек по-слабо от най-доброто на миналогодишните тренировки на Херес.

GP2 ще са значително по-близо на определени писти. На високоскоростните трасета ние ще сме по-бързи, но не кой знае колко. Все пак не бива да забравяме, че това е първи тест със съвсем нови автомобили. Като се имат предвид всички новости, гумите и т.н., беше ясно, че колите щяха да са по-бавни при всички положения – обясни Дженсън.

Той допълни, че през 2013-та нямаше почти никакви промени в сравнение с предходния сезон, така че просто не могат еднозначно да се сравняват времена, постигнати при толкова различни условия.

Всички ще са значително по-бързи в първия старт за сезона. Ще изминат три надпревари и ще свалим още времената. До края на годината може да не сме чак толкова далеч от постиженията през 2013-та. Може би ще сме на около две секунди, когато напаснем всичко – каза още англичанинът.

Според Адриан Сутил пък темпото ще се подобри с поне 4 секунди в рамките на сезона. Немският пилот, който започна подготовка с новия си тим Заубер, е категоричен, че постиженията от първите изпитания не означават нищо.

Въпрос на време е. През годините правила са се променяли много пъти и сме виждали как отборите печелят секунди всеки месец или на всеки два, а колите стават по-добри. Аз лично очаквам напредък от поне 4 секунди до края на сезона. Това ще е огромна стъпка и се надявам болидите пак да са достатъчно бързи – заяви Сутил.