Начало Top Moto News Баутиста: Сегашното партньорство с Дукати е по-силно, отколкото през 2019 г.

Баутиста: Сегашното партньорство с Дукати е по-силно, отколкото през 2019 г.

207
0
Алваро Баутиста
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста заяви, че той и Дукати са в по-добра форма през 2022-ра, отколкото по време на предишния им съвместен период преди три години. Испанецът направи успешно завръщане в италианския отбир по време на откриването на сезон 2022 в световния Супербайк шампионат (WorldSBK).

Баутиста беше първия пилот, който сериозно застраши доминацията на Джонатан Рей. 37-годишният състезател се присъедини към WSBK от MotoGP през 2019 г. Той спечели безпрецедентните 11 поредни състезания в началото на кампанията си Дукати и тогавашния им нов мотор Панигале V4 R. 

Предизвикателството на Баутиста за титлата в крайна сметка се провали по впечатляващ начин. Испанецът се раздели с Дукати след един сезон, за да се присъедини към Хонда. Бившият пилот от MotoGP се завърна в италианската марка тази година на мястото на новото попълнение на БМВ Скот Рединг.

Участвайки в първия си уикенд с Дукати след финала на сезон 2019 в Катар, Баутиста успешно изпревари Рей и действащия световен шампион Топрак Разгатлиоглу и в двете състезания в неделя, за да спечели двойна победа и да поведе във временното класиране.

След откриването на сезона Баутиста смята, че сега той и Дукати формират много силно партньорство. И двете страни са работили върху слабите си страни през изминалите години в търсене на успехи в шампионата.

Тогава беше първата година за Дукати Панигале V4 R], Освен това те имаха нужда от повече опит и данни. Започнахме да опитваме различни неща, за да видим в коя посока можем да се подобрим“, сподели Баутиста за първия си престой в Дукати.

Към средата на сезона бяхме малко отпуснати. Освен това нямах много опит в този шампионат, където използват гуми на Пирели. Така че ми беше трудно да давам указания на инженерите.“

Но за щастие сега те не подобриха мотора, за да го направят бърз, а подобриха много всички негативни моменти. Сега изглежда, че машината е по-балансирана.“

Усещам, че съм толкова бърз, колкото и преди три години. Тогава бях много, много близо до лимита и беше много лесно да го премина. Сега чувствам, че имам повече скорост, за да достигна границата. Това е много важно, за да се движите бързо, но да сте в по-голяма безопасност.“

След тези две години, Дукати подобриха мотор. Същевременно аз, работейки с друг мотор [Хонда], се опитвам винаги да извличам максимума при всички условия. Така че продължавам да израствам като състезател, имам повече опит и искрено се чувствам по-добре от всякога в цялата си кариера както физически, така и психически. Сегашното партньорство с Дукати е по-силно, отколкото през 2019 г. “

Баутиста отстъпи на Рей в първото състезание от уикенда. Но на следващия ден на пистата Моторланд Арагон, той имаше предимство както пред пилота на Кавазаки, така и пред Топрак Разгатлиоглу от тима на Ямаха.

И двата случая Баутиста участваше в битки колело до колело с Реа и Разгатлиоглу. Пилотът на Дукати успя да се откъсне от двамата си съперници до средата на всяко състезание и да вземе две убедителни победи.