Начало Картинг БЕНЕФИС НА ИВАЙЛО ЦОНЕВ НА ПИСТА „ЛАУТА”

БЕНЕФИС НА ИВАЙЛО ЦОНЕВ НА ПИСТА „ЛАУТА”

409
0

Иван Иванов и Искрен Маринов взеха шампионските титли в картинг състезанието LAUTA GRAND PRIX 2006, което се проведе на писта „Лаута” на 13 май. Надпреварата беше част от бенефиса на двукратния републикански шампион по картинг в клас ICC Ивайло Цонев.

В по-ниския клас – без скоростни предавки, безапелационно и в двата манша победи Иван Иванов, който взе и пълен актив от точки. След него се нареди Стоян Колев, а трета завърши Петя Баръмска.

Класиране в състезанието без скорости е:

1. Иван Иванов

2. Стоян Колев

3. Петя Баръмска

4. Фаик Фаик

Истинско картинг шоу на мокро трасе направиха 14-те пилота, които премериха сили в по-високия клас със скорости ICC, в който се състезаваше и Ивайло Цонев. В първия манш Ивайло Цонев тръгна от 10 стартова позиция, но след невероятно каране след 10-те обиколки завърши втори. Във втория манш технически проблеми с карта не му позволиха да продължи състезанието. В крайното класиране се нареди на престижното пето място. Шампиона на България за 2005 г. Владо Арабаджиев не участва в първия манш, след като по време на тренировките излетя от пистата и карта се повреди. Механиците му успяха да го ремонтират за втория манш и той стартира от последно място.

Класиране в състезанието със скорости:

1. Искрен Маринов

2. Иван Бакърджиев

3. Мирослав Ангелов

4. Пламен Ташков

5. Иваило цонев

6. Владимир Арабаджиев

7. Николай Даскалов

8. Габриел Петров

9. Георги Данилов

10. Ангел Минков

11. Веселин Шишков

12. Ангел Илиев

13. Цанко Цанков

14. Никола Капчин

Пет пилоти с ретро картове от преди 30 години въртяха обиколки по пистата, докато техните колеги се подготвяха за следващата надпревара. Сред тях имаше и представители на едни от първите картове в България с метални седалки, двутръбни шасита, двигател зад седалката, големи гуми и въжени спирачки. Всички тези особености вече не могат да се видят по пистите, защото отдавна са излезли от употреба. Но многобройните зрители на шоуто успяха да се върнат 30 години назад и да видят истински реликви от зората на картинг спорта, а някои от тях и да си спомнят доброто старо време, когато в България е имало 14 действащи картинг писти и над 300 участници в републиканския шампионат.

Кулминацията на високоскоростното шоу постави първото в историята на Картинг писта „Лаута” DRAGSTER картинг състезание в клас ICC с „дърпане” по цялата дължина на старт – финалната права и с директни елиминации. В него участие взеха пилотите от класа със скорости. Те стартираха от място по двойки. След директните елиминации до финала достигнаха Владимир Арабаджиев и Иван Бакърджиев. Пловдивчанинът от тима на „Виктория Рейсинг” и шампион в клас ICC за 2005 година взе 2 от 3 победи и с резултат 2:1 завоюва първото място.

В края на шоуто Ивайло Цонев предаде своята каска на 3-годишния си син Александър, който направи и първата си обиколка с професионален картинг. В прощалните си думи двукратният републикански шампион сподели, че е радостен, че пред толкова много приятели и фенове на високите скорости приключва състезателната си кариера и че оттук нататък ще продължи да е част от този спорт, но вече като зрител.