Начало Избрани Бергер: F1 не трябва да пренебрегва европейската си култура за сметка на...

Бергер: F1 не трябва да пренебрегва европейската си култура за сметка на американската

855
0
представянето на пилотите от F1 и Серхио Перес
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Герхард Бергер вярва, че успехът на F1 в САЩ е важен за спорта. Австриецът обаче настоя, че състезанията от световния шампионат не бива да губят основната си европейска култура и да се американизират.

В началото на месеца F1 проведе първия от общо три старта на територията на Съединените щати- Гран при на Маями. Надпреварата бе предшествана от екстравагантна церемония, което се проведе на главната права на пистата. На нея рапърът LL Cool J представи пилоте от F1

Този енергичен момент – макар и в съответствие с американския начин на поведение по време на спортни събития – беше определен от повечето пилоти като ненужно разсейване. Единствено Люис Хамилтън от Мерцедес подкрепи тази церемония и поиска тя да бъде повторена в бъдеще.

F1 планира да организира подобни събития за представяне на пилотите по време на още пет състезания тази година. Те ще бъдат индивидуално съобразени с мястото на провеждане. Очаква се да има церемонии в останалите надпревари в САЩ (Остин и Лас Вегас), както и в Сингапур и Близкия изток. Този път F1 ще се консултира с пилотите в опит да подобри тези церемонии и да ги направи по-приятни за всички страни.

Бергер не е против F1 да завладее сърцата на американските фенове. Австриецът обаче не би искал предоставянето американски стил да се превърне в норма, а не в изключение. Бившият пилот от F1 не желае спортът да се отдалечава твърде много от европейската си култура. Според него тя излъчва определено чувство за изтънченост и елегантност, дълбоко вкоренено в ДНК-то на Формула 1

„Сега, когато начело е Либърти Медия, най-накрая успяхме да привлечем Америка към F1. Честно казано съм щастлив за спорта“, сподели Бергер.

„F1 не трябва да пренебрегва европейската си култура за сметка на американската. Не бива да пренебрегвате корените на спорта и да го американизирате.  Този подобрен шоу компонент на американците понякога малко разводнява цялото нещо. Това лично на мен не ми харесва, включително документалния сериал на Нетфликс“, добави бившият пилот от F1.

Бергер все пак признава, че усилията на F1 да увеличи популярността си в САЩ се оказват много успешни.

„Състезавали сме се в Америка в миналото, но едва ли сме успели да предизвикаме някакъв ентусиазъм там. Имаше едно твърдо ядро от фенове, заради което на подобно състезание имаше 30 000 зрители. Но днес в Маями те са 300 000, а в Остин – дори 400 000“, завърши Герхард Бергер.

В края на сезон 2023 F1 ще посети Лас Вегас. Събитието на новата улична писта се очаква да бъде новата „Перла в короната“ на Формула 1 и да има редица събития преди самата Гран при в събота вечер.