Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бергер: Моралът в Ред Бул няма да позволи да дадат приоритет на...

Бергер: Моралът в Ред Бул няма да позволи да дадат приоритет на единия пилот

32
0
Себастиан Фетел

Моралът в Ред Бул няма да позволи даването на приоритет на единия пилот на отбора спрямо другия, твърди Герхард Бергер дни преди Гран при на Бразилия в противовес на изказвания на други бивши пилоти във Формула 1 за това, че тимът е длъжен да подкрепи Марк Уебър в битката за короната.

– Някои екипи – като Уилямс или Макларън – работят като бизнес. Това означава, че за тях има смисъл от отборна стратегия, за да увеличат максимално шансовете си в борбата в шампионата. Но Ред Бул са с различен подход. Те използват Формула 1 като платформа за промотиране на продукта си. А от [чисто] спортна гледна точка, най-добрият печели – бе мнението на Бергер пред австрийска телевизия.

Бившият състезател е добър приятел със собственика на Ред Бул Дитрих Матешиц и това му дава основание да твърди, че прекрасно познава методите на работа в компанията и отбора. Според Герхард и феновете ще са щастливи, ако Уебър и Себастиан Фетел бъдат оставени да се борят на равни начала до финала на сезона, защото Формула 1 все пак е спорт.

– Не е спорт, ако цяла година играеш тактически – допълни австриецът.

Чуденето дали и кога Ред Бул трябва да обяви, че подкрепя само единия си състезател в битката за титлата в F1 през 2010 г. продължава вече няколко месеца. От самия отбор непрекъснато твърдят, че няма да дадат приоритет на когото и да е. Кристиан Хорнер на всяка Гран при, както и в ексклузивното си интервю за октомврийския брой на списанието ни ClubS1, неуморно разяснява, че пилотите му ще продължат да карат при абсолютно равни условия. Мнозина обаче вярват че и той, и Матешиц предпочитат Фетел да спечели короната пред варианта Уебър да стане шампион. Австрийският милиардер лично се погрижи да отхвърли това предположение, докато бе в Корея за предходния кръг от първенството.

– Пилотът, който направи най-малко грешки и е най-бърз, ще победи. Ако вземем титлата при пилотите, ще се радваме за състезателя си, независимо кой от двамата е станал пръв, защото всеки от тях го заслужава – допълни Матешиц.

Това е общоприетият в Ред Бул официален възглед и той вероятно ще продължи да бъде повтарян и в Бразилия. Според слухове, родили се напоследък обаче, работата на Хорнер е под съмнение в зависимост от изхода на шампионата. Все пак няма човек в падока, който да не е убеден, че RB6 е най-бързият болид през 2010 г. и че ще е истинско престъпление, ако Ред Бул позволят короната да им се изплъзне в името на равенството между състезателите си.