Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Берман ще кара болид за Хаас в две петъчни тренировки

Берман ще кара болид за Хаас в две петъчни тренировки

529
0
Оливър Берман
Оливър Берман, снимка Ферари

Оливър Берман ще кара болид за Хаас в две петъчни тренировки. Протежето на Ферари получава възможност да се качи зад вола на болид от F1 по време на първите свободни тренировки в Мексико и Абу Даби.

Берман е възпитаник на академията за млади пилоти на Ферари, след като се присъедини в края на 2021 г. Понастоящем младият британец се състезава във Формула 2. Преди това той стана шампион в италианската и германската F4. Миналата година той финишира трети в новобранската си кампания във Формула 3

Берман показва добро темпо от началото на сезон 2023 в F2. Британецът спечели 4 победи и записа общо пет подиума с отбора на Према. Той заема шестото място във временното класиране с актив от 130 точки.

Този уикенд Берман е гост в бокса на Хаас. Така той ще се запознае с хората там и ще види как точно работи отбора. В края на месеца той ще седне зад волана на Хаас VF-23 в FP1 за Голямата награда на Мексико Сити.

Берман е поредният състезател от академията на Ферари, който ще кара болид на Хаас. Преди него това са правили Шарл Льоклер, Мик Шумахер, Антонио Джовинаци и Робърт Шварцман.

„Много съм щастлив, че се присъединявам към отбора на Хаас и ще карам в Мексико и Абу Даби“, сподели Берман.

„Да се кача в болид от F1 е моя мечта още от времето, когато карах картинг. Да карам автомобил за първи път тази година е наистина специално. Благодарен съм на отбора и разбира се на Ферари, че ми дадоха този шанс. Работя усилено, за да съм готов да подкрепя отбора по най-добрия начин и в двата случая“, добави протежето на Ферари.

В същото време Гюнтер Щайнер не се съмнява, че Берман готов да се справи със задачата да кара машина от F1.

„Много сме щастливи, че можем да предложим на Оливър Берман тези сесии в Мексико и Абу Даби“, каза той.

„Той изкара страхотен дебютен сезон във Формула 2- четири победи са доказателство за това. Той е и част от Академията за пилоти на Ферари. Знаем, че подготовката му за тези уикенди ще бъде на най-високо ниво. Очакваме с нетърпение да приветстваме Оливър в екипа и да го поканим да изпробва VF-23“, добави шефът на Хаас.

Берман няма да е единственият млад пилот по време на FP1 в Мексико. Британецът ще се засече със своя колега и съотборник от F2 Фредерик Вести. Датчанинът заема мястото на Джордж Ръсел

Според правилата на F1, всеки отбор трябва да предостави един от своите автомобили на новобранци. Някои от екипите вече го направиха, докато някои тепърва трябва да решат в коя сесия ще използват млад пилот. Опциите не са толкова много заради уикендите със спринтове и чисто новото трасе във Вегас. Така на практика отборите разполагат с 2 писти (Мексико и Абу Даби), на които да предоставят един от своите автомобили.