Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без Гран при на Англия догодина?

Без Гран при на Англия догодина?

25
0

Гран при на Великобритания е изхвърлена от предварителния списък с календара на световния шампионат на Формула 1 за 2005 г., стана ясно късно снощи. Вчера изтече срокът, даден от Бърни Еклестън на BRDC (British Racing Drivers Club), които са собственици на Силвърстоун. Той бе поставил конкретни условия, за да се запази надпреварата, но те не бяха изпълнени.
Според непотвърдена информация Еклестън е поискал почти 9 милиона британски лири от BRDC, за да са домакини на надпреварата. Президентът на организацията Сър Джеки Стюарт не даде конкретна цифра във вчерашното си изявление, но спомена, че не им стигат малко пари. Пак според непотвърдени данни става дума за 2 млн. лири. В изявлението на BRDC също така се казва, че британското правителство не е направило нищо, за да им помогне.
Самият Еклестън не бе особено любезен към BRDC.
Имаме си работа с джентълменски клуб, в който обаче понастоящем липсват джентълмени. Те би трябвало да се занимават с тенис. Когато хората искат да строят нови писта, искат да взимат Силвърстоун за пример. А ние нямаме желание новите трасета да изглеждат като тази писта. Аз настоявам за вдигане на стандарта навсякъде по света, а нашата страна е с една от най-лошите писти – заяви той.
Решението все още не е окончателно. Световният съвет на ФИА има среща на 13 октомври, когато ситуацията ще се изясни окончателно. Шансовете на Гран при на Англия обаче изглеждат наистина слаби.