Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без Индия през 2015-та, Германия може да отпадне от F1, Лонг Бийч...

Без Индия през 2015-та, Германия може да отпадне от F1, Лонг Бийч отложиха решението си

46
0
Буд Интернешънъл, Гран при на Индия
снимка: Мерцедес

Календарът на Формула 1 може да претърпи още сериозни промени в съвсем близко бъдеще. Връщането на Индия може да се отложи с година, а Германия – да отпадне от листата заради липса на средства. В Лонг Бийч пък отложиха решението си дали да кандидатстват за домакинство на F1 старт.

Гран при на Индия липсва от календара за 2014 г., като принципно организаторите от Буд Интернешънъл се надяваха да се върнат през 2015-та, но с променен слот. Според Бърни Екълстоун обаче може да им се наложи да почакат до 2016 г. 83-годишният англичанин обяви през ноември 2013-та, че Индия ще влезе в шампионата отново след само един сезон отсъствие, но очевидно е с променено мнение.

В момент Индия със сигурност няма да присъстват в календара за догодина. Може би през 2016-та… Постепенно преодоляват бюрокрацията с таксите в страната им, както и с общите си финанси. Корея изобщо не сме предвиждали за следващия сезон. И за тях обмисляме 2016-та – заяви Екълстоун.

Бъдещето на Гран при на Германия също не е особено светло според управляващия търговските права на F1. Той се опитва да сключи сделка с Хокенхайм да поемат пълно домакинство на надпреварата след фалита на Нюрбургринг, която се продава от май миналата година. Самият Бърни направи оферта за трасето – твърди се, че е за 50 милиона долара, която обаче не бе приета.

Немският старт е в опасност, защото нямат никакви пари. Проблемите им идват от факта, че преди бяха подкрепяни от (местния) съвет, но сега европейската комисия постанови, че хората не могат да използват тези пари за такива неща. Не знам какво се случва там – добави англичанинът.

В същото време плановете за състезания в Ню Джърси (отлагано вече два пъти) и Мексико през 2015 г. оставали.

Междувременно градският съвет на Лонг Бийч отложи решението си дали да кандидатства за организация на надпревара от Формула 1. Там се провежда старт от Индикар, като договорът с тези серии изтича догодина. Градът е домакин на F1 състезание от 1976 до 1983 г. преди навлизането на КАРТ и след това Индикар. Твърди се, че общинските съветници са получили инструкция да съберат допълнителна информация, за да се улесни взимането на решение.

Тазгодишният календар във Формула 1 отново е с 19 надпревари. В него се върна Австрия с ревизираната писта Ред Бул Ринг. Най-новото трасе е това в Сочи (Русия), като Екълстоун не се притеснява от политическите проблеми и повишеното напрежение в района. В същото време обаче се заговори за още един кандидат за старт – Азербайджан, като се появи слух, че надпревара там може дори да измести първата Гран при на Русия, ако ситуацията в региона не се е успокоила по-нататък през годината.