Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без наказание за Хамилтън за инцидента с изпреварване на червен флаг

Без наказание за Хамилтън за инцидента с изпреварване на червен флаг

1909
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: LAP/Любомир Асенов

Иван Тенчев, Абу Даби. Стюардите на Гран при на Абу Даби разгледаха ситуацията, при която Люис Хамилтън изпревари кола на червен флаг по време на последната свободна тренировка този уикенд. Рейс контролът спря сесията, за да могат маршалите да приберат отломка от Алфа Таури-то на Пиер Гасли. Ландо Норис се обади по радиото по време на последната свободна тренировка на пистата Яс Марина за нарушението.

„Хамилтън ме изпревари, задмина и Хаас-а (Кевин Магнусен – б.р.) – на червен флаг“, каза пилотът на Макларън

Англичанинът бе в бърза обиколка и настигна движещия се значително по-бавно Норис в четвърти завой. Покрай Магнусен мина в следващата крива. Тогава дойде съобщението от тима му Мерцедес:

„Червен флаг, червен флаг. Върни се зад Магнусен.“

Състезателният инженер Пийт Бонингтън напомни на Хамилтън и за времето, което трябва да спазва в такива условия на пистата. То се дава от ФИА.

В решението си стюардите посочиха, че няма спор относно нарушението – Хамилтън изпреварва на червен флаг.

„Пилотът на болид №44 обясни, че е бил в бърза обиколка. Виждайки червения светлинен сигнал, веднага е вдигнал крак от газта и е натиснал спирачки, проверявайки в огледалата за движещи се близо зад него коли. В това време задминава други автомобили на пистата.“

„Стюардите отбелязват съществуващия прецедент от Гран при на Нидерландия през 2021 г. Тогава при подобни (но не идентични) условия срещу Макс Верстапен не са предприети действия.“

„Телеметричните данни сочат, че при пускането на червения светлинен сигнал пилотът веднага е пуснал газта и е натиснал спирачките. Според стюардите пилотът е сторил всичко възможно, за да спази правилата“, се казва в решението

Заключението е, че при скоростта, с която се движеше, Хамилтън не е можел да не изпревари Магнусен, чието темпо бе значително по-ниско.

„Незабавното намаляване на скоростта е направено по безопасен начин във възможно най-ранния момент и при първата индикация за червен флаг“, казаха още стюардите в решението си.