Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без церемония на подиум този сезон в F1

Без церемония на подиум този сезон в F1

908
0
Макс Верстапен, Шарл Льоклер, Люис Хамилтън, подиум, шампанско
Макс Верстапен, Шарл Льоклер и Люис Хамилтън на подиума в Абу Даби през 2019 г.; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Надпреварите от сезон 2020 във Формула 1 ще приключват без обичайната церемония на подиума. Мярката е част от противоепидемичните условия, въведени с новите протоколи за безопасност срещу разпространение на COVID-19. Няма да има и изпълнение на националния химн, за което пилотите и официални лица се събираха преди старт. Отложеният Гран при сезон трябва да започне с Гран при на Австрия на 5 юли.

„Тези неща просто няма как да се случат. Вместо подиум обмисляме да направим нещо на грида след състезание“, обясни управляващият директор на F1 Рос Браун

„Една от опциите е да подредим колите на пистата и пилотите да застанат пред тях. Не може да се връчват трофеи, тъй като това би нарушило дистанцията. Проверяваме как бихме могли да представим нещата по телевизиите“, допълни той пред официалния сайт на Формула 1.

„Парад на пилотите също няма да има – не може да качим 20 пилоти на камион и той да обикаля пистата. Вместо това състезателите ще бъдат интервюирани пред боксовете си. Има много варианти за различни дейности без да се компрометират здравето и безопасността на хората. Колко дълго ще продължи тази ситуация? Не знаем, но поне тази година със сигурност ще е така. 100% съм убеден, че ще направим нещо вълнуващо. Просто ще е различно.“

Сред обмисляните възможности е също така да няма подреждане на колите на грида, тъй като около тях се събират доста хора от самите отбори дори при липса на гости и VIP-ове. Това би означавало начало на загряващата обиколка директно от питовете.

Междувременно продължава работата по подреждане на втората половина от календара за 2020 г.

Китай и Виетнам имат желание да проведат своите стартове. Две последователни надпревари в Шанхай например могат да заменят отмененото състезание в Япония. От трасето потвърдиха, че водят такива разговори с Формула 1, както и че провеждането на каквито и да са мероприятия ще се случи след разрешение от местните власти.

„Получихме запитване от страна на ФОМ. Въпросът бе дали можем да организираме две състезания. Все още няма решение. Всичко зависи от ситуацията с пандемията през втората половина от годината“, обясниха от Шанхай Интернешънъл Съркюит.