Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без Сайнц в Гран при на Катар. Налични гуми, обиколки на използван...

Без Сайнц в Гран при на Катар. Налични гуми, обиколки на използван комплект и коментари по време на състезанието

2518
0
Гран при на Катар, Лосаил
снимка: Алфа Ромео

Гран при на Катар е 17-ата надпревара от сезон 2023 във Формула 1. Гран при се завърна на пистата Лосаил след едногодишна пауза. Организаторите имат един от най-дългосрочните договори за домакинство на F1 кръг.

Гран при на Катар обаче се оказа необичайно състезание преди още да е започнало

Пирели откри проблем с гумите заради преминаването на бордюрите и честотата на вибриране при задържането им там. Спринтът бе използван за допълнителни анализи. Тъй като обаче отново бяха открити разкъсвания на гумите, от ФИА решиха да ограничат дължината на сериите от обиколки в състезанието. Лимитът за нови гуми е 18 тура. За използвани ограничението бе изчислено допълнително и отборите получиха информацията за всеки комплект.

От Пирели този път не се наеха да прогнозират възможните стратегии. За сметка на това оповестиха колко обиколки на комплект остават на отделните пилоти.

Минути след отварянето на питлейна пък от Ферари съобщиха, че Карлос Сайнц няма да кара в състезанието. Причината е проблем с горивната система в неговия болид

Макс Верстапен, който снощи спечели третата си световна титла, ще стартира от полпозишън в Гран при на Катар

Той сподели след спринта, че успехът няма да доведе до промяна на целите му. Верстапен възнамерява да се бори за победа във всички оставащи надпревари до края на сезона.

До пилота на Ред Бул на първа редица Джордж Ръсел. Зад тях ще се наредят Люис Хамилтън с втория Мерцедес и Фернандо Алонсо (Астън Мартин). Пети и шести са Шарл Льоклер (Ферари) и Оскар Пиастри с Макларън. На четвърти ред ще са съотборниците в Алпин Пиер Гасли и Естебан Окон. Топ 10 на стартовата решетка допълват Валтери Ботас (Алфа Ромео) и Ландо Норис. Пилотите на Макларън всъщност бяха втори (Норис) и трети (Пиастри), но времената им бяха анулирани заради нарушение ограниченията на трасето.

Въпросът с лимитите на пистата също бе повдигнат по време на уикенда. Хелмут Марко се възмути и попита в понеделник ли ще научаваме резултатите от състезанието при това забавяне в обработката на обиколките. Задачата на рейс контрола със следенето броя на обиколките на отделните комплекти гуми стана още по-сложна.