Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без Турция в календара за 2012 г.

Без Турция в календара за 2012 г.

51
0
Гран при на Турция

Гран при на Турция няма да е част от календара на Формула 1 за 2012 г., стана ясно на пистата Хунгароринг, където днес се провеждат свободните тренировки за 11-ия кръг от световния шампионат за 2011 г.

Състезанието фигурираше в предварителния списък, но желанието на управляващия спортните права на спорта Бърни Екълстоун да удвои таксата за участие на страната в сериите не бе изпълнено. Досега южната ни съседка плащаше около 13 милиона долара за привилегията да е част от F1, но отказва да се раздели с близо 26 млн., за да остане домакин на Гран при.

Последната версия на календара, разпратена до отборите снощи, се състои от 20 кръга. Първа е надпреварата в Австралия (на 18 март), а състезанието в Бахрейн е изместено в края на сезона (за 4 ноември). Тази в Индия пък е преместена през април (22-и). Стартът в САЩ е насрочен също за ноември, за когато е планиран и последният – на 25-и в Бразилия. По три състезания са предвидени за месеците юли (Великобритания, Германия и Унгария), септември (Белгия, Италия и Сингапур), октомври (Япония, Корея и Абу Даби) и ноември (Бахрейн, САЩ и Бразилия). Списъкът с надпреварите за следващата година тепърва ще трябва да бъде одобрен от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА.