Начало MotoGP News Безеки на полпозишън в Индия, Мартин и Баная допълват първата стартова редица

Безеки на полпозишън в Индия, Мартин и Баная допълват първата стартова редица

153
0
Марко Безеки
Марко Безеки, снимка VR46 Racing Team

Марко Безеки грабна полпозишъна в първата в историята на MotoGP квалификация за Гран при на Индия. Състезателят на VR46 Дукати записа най-добрата обиколка за 1:43.934 мин. Втори на 43 хилядни от Безеки завърши Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Последното място на първа стартова редица в Индия бе заето от действащият световен шампион Франческо Баная с Дукати.

Индия приема кръг №13 за сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на събитието е пистата Буд Интернешънъл. Трасето дебютира в календара на MotoGP.  Настоящата конфигурация на трасето в Индия е 5.01 км и включва общо 13 завоя

Времето преди началото на квалификацията за Гран при на Индия отново бе сухо и горещо. Температурата на въздуха бе 33 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 43. Над трасето имаше облаци, които можеха да донесат дъжд с напредване на деня.

Марини беше най-бърз след първите две тренировки в Индия. Пилотът на VR46 Дукати си гарантира директно участие в Q2. Заедно с него бяха още Мартин, Безеки, Баная, Марк Маркес и др. Безеки пък направи най-добра обикока в днешната тренировка и даде сериозна заявка за спечелването на квалификацията.

Борбата за първите две позиции в Q1 беше доста оспорвана. В крайна сметка Раул Фернандес и Алекс Маркес продължиха напред в Q2 в Индия. Първи под чертата остана Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), следван от Брад Байндър (КТМ) и Такааки Накагами (LCR Хонда). На шеста редица се наредиха Джак Милър (КТМ), Франко Морбидели (Ямаха) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas). Седмата редица пък бе заета от Мигел Оливейра (RNF Априлия), Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas) и Щефан Брадл (LCR Хонда). Последната стартова позиция в Индия бе за Микеле Пиро (Дукати).

Малко преди началото на втория сегмент от квалификацията в Индия имаше куриозен момент. Алейш Еспаргаро излезе на трасето прекалено рано, заради което бе принуден да се върне в бокса. Опитният испанец не скри яростта си като се прибра в гаража на Априлия.

Мартин поведе в началото на Q2, следван от Марини и Безеки. Марк Маркес пък имаше леко падане в трети завой.

Безеки в крайна сметка записа най-бързата обиколка в квалификацията в Индия и си гарантира първа стартова позиция за спринта и основната надпревара. До него застанаха Мартин и Баная.

На втора редица завършиха Лука Марини (VR46 Дукати) и състезателите на Хонда Жоан Мир и Марк Маркес. Зад тях бяха Йохан Зарко (Прамак Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Маверик Винялес (Априлия). Следващите две позиции бяха за Алейш Еспаргаро (Априлия) и Раул Фернандес (RNF Априлия). Алекс Маркес (Грезини Дукати) претърпя катастрофа в началото на Q2. В резултат на това испанецът получи фрактура на ребрата и няма да кара в остатъка от състезателния уикенд в Индия.