Начало MotoGP News Безеки спечели дъждовната надпревара в Аржентина

Безеки спечели дъждовната надпревара в Аржентина

413
0
Марко Безеки, VR46 Дукати
Марко Безеки, снимка VR46 Racing Team

Марко Безеки спечели дъждовната надпревара в Аржентина. Пилотът на VR46 Дукати доминираше в днешното състезание на пистата Термас де Рио Ондо и записа първи успех за себе си и отбора на Валентино Роси в клас MotoGP. Втори завърши Йохан Зарко (Прамак Дукати), следван от Алекс Маркес (Грезини Дукати).

Условията преди началото на основния старт в Аржентина бяха не много приятни и сходни с тези от квалификацията. Температурата на въздуха бе 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 21. На трасето валеше лек дъжд, който принуди състезателите да използват гумите на Мишлен за мокра настилка. Атмосферата по трибуните бе невероятна въпреки по-хладното и дъждовно време.

Няколко часа преди началото на Гран при на Аржентина стана ясно, че Жоан Мир няма да вземе участие в основното състезание на пистата Термас де Рио Ондо. Пилотът на Хонда падна във вчерашния спринтов старт и е контузил десния си глезен. Следователно в надпреварата стартираха 17 от общо 22 мотора за сезон 2023 в MotoGP.

Безеки поведе след изгасването на червените светофари. Италианецът се изстреля напред, следван от Баная, Морбидели, Маркес, Марини, Зарко и Куартараро.

Първата обиколка в Аржентина не се размина без драми. По-назад Брад Байндър (КТМ) падна след като имаше контакт с мотор на Априлия. Победителят от спринтовото състезание успя да се качи обратно на своята машина и да продължи напред. В челото Безеки започна да се откъсва от Маркес, а Баная изпревари Морбидели.

В същото време Куартараро се докосна с Накагами и излезе извън очертанията на трасето в Аржентина. Французинът все пак остана на своя мотор и загуби няколко позиции. Инцидентът между двамата бе разследван от стюардите, но в крайна сметка не се стигна до наказание за японеца

В следващите няколко тура Безеки започна да се откъсва напред, докато Маркес водеше оспорвана битка с Баная. Зад тях Морбидели се движеше на самотно четвърто място.

В 17-тата обиколка Баная падна на 13-ти завой след като изпусна предницата на своето Дукати. Световният шампион се върна в състезанието на предпоследно място. Същевременно Безеки продължаваше уверено да води пред Маркес и Морбидели. Зарко направи няколко изпреварвания и започна да преследва място на подиума. Куартараро също напредна, докато Винялес и Еспаргаро не показваха никак добро темпо на мокрото трасе в Аржентина.

3 тура преди финала Зарко настигна и изпревари Морбидели заради по-доброто състояние на неговите гуми. Французинът започна да топи сериозно изоставането си и от Маркес. Пред тях Безеки водеше с повече от 5 сек. аванс, а Куартараро се бореше с Милър.

До края на Гран при на Аржентина не настъпи промяна в първото място. Така Безеки записа дебютен успех в MotoGP. Това бе и първа победа за тима на VR46 Дукати в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Втори и трети финишираха Зарко и Маркес, които си спретнаха интересен двубой в последната обиколка.

Четвърти остана Франко Морбидели (Ямаха), следван от Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Джак Милър (КТМ) и Фабио Куартараро (Ямаха). Осми, девети и десети завършиха съответно Лука Марини (VR46 Дукати), Алекс Ринс (LCR Хонда) и Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати). Топ 15 допълниха Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Маверик Винялес (Априлия), Такааки Накагами (LCR Хонда), Раул Фернандес (RNF Априлия) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Франческо Баная остана 16-ти и си тръгна с 0 точки от днешната надпревара в Аржентина.

Във временното класиране Безеки поведе с актив от 50 точки. Втори е Баная с 41. Челната петица допълват Зарко (35), Алекс Маркес (33) и Винялес (32).