Начало MotoGP News Алекс Маркес изненадващо спечели квалификацията в Аржентина

Алекс Маркес изненадващо спечели квалификацията в Аржентина

462
0
Алекс Маркес, Грезини Дукати
Алекс Маркес, снимка Грезини

Алекс Маркес изненадващо спечели квалификацията за Гран при на Аржентина в MotoGP. Пилотът на Грезини Дукати пое риск и кара със сликове в края на мократа сесия на пистата Термас де Рио Ондо, което в крайна сметка му позволи да запише най-бързата обиколка за 1:43.881 мин. Втори на 0.172 сек. завърши Марко Безеки (VR46 Дукати). Трети остана Франческо Баная с Дукати. Действащият световен шампион изостана с 0.858 сек. от времето на Маркес.

Аржентина е домакин на втория кръг от тазгодишния сезон в MotoGP. Както стана традиция през последното близо десетилетие, домакин на събитието бе пистата Термас де Рио Ондо

Условията в днешната квалификация бяха коренно различни спрямо тези в петъчните тренировки. Температурата на въздуха бе само 16 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 20. За разлика от вчера, днес имаше леки превалявания, които направиха асфалта много хлъзгав и коварен.

В началото на Q1 всички състезатели бяха с гуми за мокър асфалт. Куартараро допусна грешка малко след старта на първия сегмент от квалификацията в Аржентина. Пилотът на Ямаха не успя да спре навреме и мина през чакъла.

Междувременно Маркес показа отлична скорост на мокрото трасе и даде първо време. Испанецът продължаваше да се наслаждава на мотора Дукати след като кара машини на Хонда през последните три кампании. Второто място пък бе временно заето от съотборника му Фабио Ди Джанантонио.

До края на Q1 в Аржентина настъпиха известни размествания в класирането. Маркес запази първото място въпреки че претърпя леко падане в последните секунди на сесията. Втори остана Куартатаро. По този начин двамата си осигуриха участие в същинската част на квалификацията за Гран при на Аржентина в MotoGP. Първи под чертата остана Раул Фернандес (RNF Априлия), следван от Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) и пилотите на КТМ Брад Байндър и Джак Милър. Последните позиции на стартовата решетка бяха заети от новака Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Жоан Мир (Хонда).

В началото на Q2 в Аржентина трасето започна леко да изсъхва. Това обаче не бе достатъчно, за да позволи използването на сликовете на Мишлен

Морбидели опита да заеме първото място малко след старта на сесията. Италианецът показа добра скорост още от началото на рейс уикенда в Аржентина. Морбидели ще се стреми да запише добър резултат в спринта и в основното състезание в неделя тъй като мястото му в заводския отбор на Ямаха е под голяма въпросителна. За съжаление обаче той допусна сериозна грешка в последния сектор на пистата и загуби време Маркес бе четвърти след като използваше резервния си мотор, докато първото място бе заето от Зарко.

Зарко продължи да води след преполовяването на втория сегмент от квалификацията в Аржентина. Французинът бе следван от Винялес, Морбидели и Куартараро. Междувременно Баная реши да рискува и да използва сликове. Италианецът бе последван от Маркес и Безеки, които също сложиха гуми за сух асфалт.

В самия край на квалификацията трасето започна да става все по-сухо. Това позволи на Безеки да заеме първата позиция с огромен аванс спрямо всички останали. Италианецът обаче бе изместен от Алекс Маркес. Състезателят на Грезини Дкати записа феноменална обиколка и грабна първи полпозишън откакто се приседини към MotoGP през 2020 г. Последното място на първа редица бе заето от Франческо Баная.

Четвърти завърши Франко Морбидели (Ямаха), следван от Маверик Винялес (Априлия) и Йохан Зарко (Прамак Дукати). На трета редица се наредиха Лука Марини (VR46 Дукати), Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Топ 12 допълниха Фабио Куартараро (Ямаха) и пилотите nа LCR Хонда Такааки Накагами и Алекс Ринс.