Начало Автомобили Безжични софтуерни актуализации за всички ID. модели на Volkswagen

Безжични софтуерни актуализации за всички ID. модели на Volkswagen

141
0
Volkswagen launches Over-the-Air Updates for the ID. family
Volkswagen launches Over-the-Air Updates for the ID. family

Volkswagen представя следващата голяма стъпка към превръщането си в софтуерно ориентиран доставчик на мобилност. От този момент нататък всички ID. модели ще получават редовни софтуерни актуализации – безжично чрез мобилен пренос на данни.

Безжичната мрежова свързаност на целия автопарк от ID. модели ще позволи на Volkswagen да постави основите на множество нови бизнес модели. Към момента Volkswagen е единственият масов автомобилен производител, който предоставя тази технология на своите клиенти.

Актуализациите по безжичен ОТА  път (Over-the-Air) поставят основата за нови бизнес модели и допълнителни приходи за компанията

Предвижда се да има софтуерна актуализация на всеки дванайсет седмици. Това ще гарантира актуалността на софтуера в автомобилите и ще подобри значително потребителското преживяване. Volkswagen ще се стреми и към увеличаването на допълнителните приходи в периода на експлоатация на автомобила. На клиентите ще се предлагат множество нови бизнес модели, базирани на събирането, обработката и преноса на данни.  Това ще са различни услуги и функции, които клиентът вече може да поръча точно тогава, когато са му необходими. Това може да бъде асистиращата система Travel Assist например или повишените показатели на акумулаторната батерия за дълги пътувания. В бъдеще ще се предлагат дори и функции за автоматизирано движение. Volkswagen вижда в тези възможности сериозен потенциал за генериране на допълнителни приходи в размер на стотици милиони евро през следващите няколко години.

Фокус върху клиентите

Безжичните софтуерни актуализации се разработват от CARIAD, софтуерната компания на Volkswagen Group. „Новите актуализации са основна функционална част от цифровия свързан автомобил. Те бързо ще се превърнат в нещо напълно нормално за нашите клиенти и ще се възприемат по същия начин, по който и актуализациите на смартфоните – посочва Томас Улбрих, отговорен за технологичното развитие член на управителния съвет. – Процесът на разработка и развитие на софтуерните продукти е итеративен и бърз. Ние работим в кратки цикли, подобно на всички технологични компании и съответно сме в състояние да предоставяме актуализации на нашите клиенти на много кратки интервали.

Актуализацията подобрява функционалността на системите за безопасност и комфорт

Някои от новите функции засягат ID. Light – тънката светлинна лента в долната част на челното стъкло. Уникалната система вече е в състояние да предостави на водача информация и интуитивна подкрепа за енергоефективно шофиране. Подобрява се и адаптивния темпомат ACC („Active Cruise Control“ ) с функция автоматичен контрол на дистанцията. Подобрен е и алгоритъмът за обработката на изображенията от мултифункционалната видеокамера. Това дава възможност за още по-бързо и точно разпознаване на мотоциклетисти и други участници в движението. Същото важи и за функциите, улесняващи шофирането в тъмната част от денонощието. Ако е включена в оборудването на автомобила, системата за динамично управление на дългите светлини позволява още по-прецизно регулиране на светлинния поток от фаровете. Графичното оформление на картината на централния екран на инфотейнмънт системата вече е по-ясно и спокойно, а интерфейсът осигурява по-интуитивно обслужване на функциите, демонстрирайки способността на Volkswagen да реагира бързо и точно на отзивите от страна на първите клиенти на ID. моделите.

Цифровото потребителско преживяване се превръща в център за съсредоточаване на всички усилия и стъпки за развитие на продуктите и услугите през целия жизнен цикъл на автомобила. Като част от стратегията ACCELERATE, актуализациите по безжичен ОТА способ поставят основите за множество ориентирани към клиента нови бизнес модели и продуктови оптимизации.